Kielar Eco-2

Kotły centralnego ogrzewania
Awatar użytkownika
czp
Administrator
Posty: 68
Rejestracja: 27 lis 2012, o 18:18
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Kielar Eco-2

Post autor: czp » 24 paź 2013, o 21:33

Kocioł KIELAR ECO-2 zakupiłem w 2008 roku a jego pierwszy sezon grzewczy to 2009/2010 roku.

- strona producenta kotła http://www.kielar-eco.pl/

- wątek na muratorze o tym kotle http://forum.muratordom.pl/showthread.p ... elar-Eco-2

Kocioł wyglądał tak jak na poniższej fotce.

Swoje doświadczenia z kotłem opisałem już na swojej stronie tutaj http://www.czp.pl/kociol/

a pierwsze wrażenia były takie: http://www.czp.pl/kociol/kielar/kielar.html


Obrazek

Awatar użytkownika
czp
Administrator
Posty: 68
Rejestracja: 27 lis 2012, o 18:18
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Kielar Eco-2

Post autor: czp » 24 paź 2013, o 21:45

No oczywiście miał sterownik RecalArt A3000PS , który wówczas wydawał mi się na bardzo skomplikowany i zaawansowany a działanie trybu pogodowego sterownika było tajemnicze. Sterownik wyglądał tak jak poniżej :)

Obrazek

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 620
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Kielar Eco-2

Post autor: czp01 » 27 paź 2013, o 11:28

Wymienione powyżej pierwszy sterownik kotła RecalArt A3000PS popsuł się parę razy ( no nie reagował jak powinien - podobno coś było nie tak z jego oprogramowaniem ). Serwis Kielara wymienił mi jednak sterownik na inny na ST-37. Ten ST-37 też na gwarancji się zepsuł tzn. wyświetlacz sterownika pokazywał czasami jakieś krzaczki i został wymieniony na drugi nowy ST-37.

Jest to typowy sterownik dwustanowy, prosty w obsłudze i o przejrzystym menu. W moim sterowniku brakowało jedynie stref czasowych. Spalanie dwustanowe można było na nim ustawić prawie idealnie (przydałyby się jeszcze przedmuchy i ich regulacja). Poniżej foto panela tego sterownika.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 29 paź 2013, o 17:27 przez czp01, łącznie zmieniany 1 raz.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 620
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Kielar Eco-2

Post autor: czp01 » 27 paź 2013, o 11:57

Następny sterownik to mój świadomy wybór czyli bruli http://bruli.czp.pl/. Miałem możliwość wcześniejszego przetestowania tego sterownika a następnie go zakupiłem w firmie ELEKTRO-SYSTEM s.c. z Kutna a tu ich strona http://elektro-system.pl/ a tutaj ich strona zdalnego dostępu do sterownikówhttps://esterownik.pl/zdalny-dostep firmowe forum itp.

Ten sterownik to dla mnie była poważna przesiadka. bruli jest sterownikiem internetowym i posiada zdalny dostęp z możliwością podglądu i zdalnego sterowania. Jest rozbudowany i ma mnóstwo programatorów łącznie z własnym regulatorem pokojowym, sterowaniem pompą cyrkulacyjną itp. itd. . Bruli pobił moje poprzednie sterowniki na całej linii a na dokładkę posiada jeszcze aktualnie spalanie grupowe ( no można je nazwać półautomatycznym)

Na forum muratora założyłem wątek o brulim to tam jest sporo więcej informacji o sterowniku i nieraz burzliwa dyskusja http://forum.muratordom.pl/showthread.p ... ight=bruli

Tak wygląda panel bruliego :

Obrazek
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 620
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Kielar Eco-2

Post autor: czp01 » 27 paź 2013, o 12:19

W międzyczasie testowałem również sterownik eCoal czyli starszego brata bruliego. Sterowniki różnią się od siebie jedynie tym, że bruli nie ma algorytmu spalania adaptacyjnego czyli automatu. W sumie sterownik pracował u mnie na automacie bardzo dobrze a może jedynie trochę więcej spalił.

Tu widok panelu eCoala na moim kotle:

Obrazek


Tu moja relacja z doświadczenia z eCoalą http://czp.pl/test/ecoal.pdf

No co do sterownika to zostaję nadał z brulim bo do Kielara pasuje on wręcz idealnie i czekam na jego nową platformę, która na pewno będzie na sezon w 2014 roku.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 620
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Kielar Eco-2

Post autor: czp01 » 27 paź 2013, o 19:05

Kocioł niestety wymaga czyszczenia zwłaszcza taki jak ten mój, czyli z żeliwnym wymiennikiem i jeszcze tzw. żeberkowatym.
Jest z tym trochę pracy oraz kurzu i pyłu.

Czyszczę średnio co zasyp czyli od około co 7 do 15 dni - zależy jak długo się pali.

Tutaj zrobiłem parę fotek tej operacji :)

http://czp.pl/kociol/nastawy/czyszczenie/index.html


a tak wygląda zapylony wymiennik :

Obrazek
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 620
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Kielar Eco-2

Post autor: czp01 » 27 paź 2013, o 19:09

Czyszczenie retorty.

Z mojego doświadczenia wynika, że retorta musi być dobrze wyczyszczona i talerz retorty osadzony na silikonie. Takie czyszczenie z uszczelnieniem można przeprowadzać raz na parę lat lub nawet corocznie jeżeli silikon popuścił a powietrze wydostaje się bokami.

Tu kiedyś zrobiłem fotki tej całej operacji.

http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/cz ... index.html

Wtedy jeszcze miałem retortę PPS 50 Pancerpola a teraz po wymianie mam mniejszą PPS 25.

Natomiast zwykłe czyszczenie retorty bez uszczelnienia ( jeżeli nie ma takiej potrzeby ) sugeruje przeprowadzać na początku i w połowie sezonu. :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 620
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Kielar Eco-2

Post autor: czp01 » 27 paź 2013, o 19:22

Co do mniejszej nowej retorty PPS-25 to kupiłem ją w maju 2011 roku wprost w siedzibie firmy Pancerpol w Dąbrowie Górniczej a dlatego wprost u producenta retorty a nie u Kielara bo było o połowę taniej :lol:

Tak wyglądała retorta przez założeniem :

http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/pps-25/index.html

Po założeniu kocioł zaraz mniej spalał zwłaszcza w trybie podtrzymania. Ta retorta PPS-50 miała gardziel duży jak wiadro to nic dziwnego, że tyle opału pochłaniała.

Obrazek
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 620
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Kielar Eco-2

Post autor: czp01 » 1 lis 2013, o 07:06

Tu na fotce dla porównania gardziel nowej mniejszej retorty PPS-25.
Załączniki
mala.png
mala.png (127.2 KiB) Przejrzano 23652 razy
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 620
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Kielar Eco-2

Post autor: czp01 » 1 lis 2013, o 07:07

Heh to zdjęcie trochę z innej perspektywy to inaczej wygląda - bo różnica w wielkości jest duża ale nie aż tak kolosalna.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 620
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Kielar Eco-2

Post autor: czp01 » 7 lis 2013, o 23:00

Co do samego żeliwnego wymiennika kotła to pochodzi on z odlewni Fonderie SIME z Włoch i nagi prezentuje się tak jak poniżej:)

Obrazek

Przy zmianie mocy kotła dokłada mu się lub odejmuje żeberek wymiennika. Pomimo tego zabiegu najmniejsza moc kotła podawana przez producenta to 24 kw co i tak jest o 100 % za dużo jak na potrzeby dzisiejszego budownictwa jednorodzinnego. No chyba, że wziąć poprawkę na dużą stratę kominową tego kotła - to ewentualnie jeszcze z tą mocą obleci, ale to i tak za dużo i kocioł w większości będzie się kisił w podtrzymaniu :roll:
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp
Administrator
Posty: 68
Rejestracja: 27 lis 2012, o 18:18
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Kielar Eco-2

Post autor: czp » 8 gru 2013, o 13:19

Przyjąłem taką zasadę, że przy temperaturach dodatnich ustawiam kocioł w trybie dwustanowym bo tak mogę proces spalania bardziej doprecyzować. A przy zerze i temperaturach ujemnych prowadzę go na spalaniu grupowym 8 kw do 8kw i 8 kw do 12 kw tak jak teraz.

W tym sezonie spalam ekogroszek z kwk Chwałowice ( czyli były ekogroszek o granulacji groszku 5 - 25 mm i wartości opałowej 27 MJ/k). Kupiony luzem wprost na kopalni a następnie trochę przesuszony koło domu i zaworkowany w worki polipropylenowe i złożony w kotłowni ( suchy jak pieprz i taki ma być)

Ten eko charakteryzuje się jeszcze tym, że ma więcej popiołu w porównaniu do eko z KWK Bobrek czy z KWK Julian ale spala się dobrze. Nie robią się żadne duże kalafiory tylko trochę drobnych żużelków i spieków które rozsypują się w rękach po naciśnięciu i są w środku białe i wypalone.

Spalanie i popiół tak wygląda jak na poniższych fotkach:)



Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 620
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Kielar Eco-2

Post autor: czp01 » 3 sty 2015, o 19:37

Nowy rok za parę dni to też sprawdziłem co nowego Kielar przygotował na przyszły nowy sezon w 2015 roku.

No ze strony producenta http://kielar-eco.pl/4861-2/ wynika, że zatrzymał się w rozwoju swojego produktu w 2012 roku i już nic nowego ( żadnego liftingu) nie wymyślił.

Dalej Kielar sprzedaje swoje kotły z dwoma (palnikami) retortami dwa modele ze zwykłą retortą fajkową Pancerpola oraz dwa modele z retortą niby II generacji firmy Elgomax .

Są to kotły:

- Kielar-Eco Super
- Kielar-Eco Super Lux
- Kielar-Eco Plus II
- Kielar-Eco Plus II Lux

Te dwa pierwsze kotły są właśnie z fajkami Pancerpola a drugie dwa z palnikami Elgomaxu. Do kotłów dedykowane są sterowniki Techa jeden wersji dwustanowej oraz drugi TECH ST-420 PID z modułem GPS i modułem internetowym.
Identycznie jak w 2012 roku sterowniki są montowane w klapie zasobnika a kocioł w górnej cżęści został jedynie lepiej zaizolowany- ale to już było w 2012 roku i nic nowego producent nie wymyślił. Poniżej fotka flagowego modelu ze strony producenta:

czyli Kocioł Kielar-Eco Plus II Lux


Obrazek


Minimalna moc tych kotłów to 23,4 kw ( na palniku 25 kw) a więc sporo za dużo jak dla nowych trochę ocieplonych domów bo tym 25 kw to można ogrzać pewnie z 400 m2 – tak więc kotły te pewnie będą lądowały jedynie w starszych domach albo w jakichś warsztatach i innych halach itp.

–- reasumują nadszedł już koniec ery Kielara dla domów jednorodzinnych ---
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 620
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Kielar Eco-2

Post autor: czp01 » 6 gru 2017, o 13:50

No a jednak - ustaliłem dzisiaj, że w przyszłym roku mój kocioł Kielar będzie sprzedawany w V klasie zgodnymi z wymaganiami ecoprojektu.

Myślałem, że firma polegnie a tu proszę V-teczka będzie - ciekawe które szamotki wezmą pod uwagę bo nic innego tam raczej nie wymyślą.

Tak sobie myślę, czyli w sumie nic się nie zmieni, każdy kocioł jak producent zechce może mieć V-tkę tylko wymaga paru drobnych zabiegów i gitara :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

ODPOWIEDZ