Moja Honda
Moja Honda
Kupiłem jednak tą HONDĘ HRG 536C7 VKE seria IZY - 4,4 KM (a 5,5 KM wg. poprzedniego wyliczenia mocy) a głownie przeważyło to, że serwis Hondy mam bliziutko a więc w razie problemów nie będę musiał daleko biegać.
tu reszta zdjęć kosiarki http://czp.pl/foto/moja_honda/ - tak czyściutko to ona już wyglądać nigdy nie będzie.
Na ostatnich fotkach nowa kosiarka razem ze starą z silnikiem briggs&stratton 375 sprint. Pewnie za 10 - 15 lat ta Honda będzie identycznie wyglądać.
Pierwsze wrażenia:
Na plus:
- ładnie kosi, zero problemów w wyższej trawie,
- zapala za pierwszym razem,
- fajny płynny napęd typu Smart Drie,
- lekko się prowadzi,
- silnik górnozaworowy 4,4 KM automat,
- solidnie zamocowane koła z mocnym mechanizmem grzebieniowym,
- ogólnie całość kosiarki sprawia mocne i solidne wrażenie,
- 5 lat gwarancji pod warunkiem, że się ją serwisuje,
Na minus:
- trochę waży ( cięższa od starej)
- ostrze 53 cm to trudniej się manewruje koło krzaczków itp.
- nie jest cichsza od B&S,
- ten fartuch za tylnymi kołami jest wkurzający i albo się do niego przyzwyczaję albo go zdemontuje,
- kosiarka nie ma bocznego wyrzutu ( ale o tym to wiedziałem)
Działka skoszona - kosiarka przykurzona to pozostało jedynie za 5 godzin pracy zmienić olej
Skorygowałem powyżej moc kosiarki - silnik Hondy to GCV 160A i ma moc 4,4 KM a nie jak pisałem wcześniej 5,5 KM.
tu reszta zdjęć kosiarki http://czp.pl/foto/moja_honda/ - tak czyściutko to ona już wyglądać nigdy nie będzie.
Na ostatnich fotkach nowa kosiarka razem ze starą z silnikiem briggs&stratton 375 sprint. Pewnie za 10 - 15 lat ta Honda będzie identycznie wyglądać.
Pierwsze wrażenia:
Na plus:
- ładnie kosi, zero problemów w wyższej trawie,
- zapala za pierwszym razem,
- fajny płynny napęd typu Smart Drie,
- lekko się prowadzi,
- silnik górnozaworowy 4,4 KM automat,
- solidnie zamocowane koła z mocnym mechanizmem grzebieniowym,
- ogólnie całość kosiarki sprawia mocne i solidne wrażenie,
- 5 lat gwarancji pod warunkiem, że się ją serwisuje,
Na minus:
- trochę waży ( cięższa od starej)
- ostrze 53 cm to trudniej się manewruje koło krzaczków itp.
- nie jest cichsza od B&S,
- ten fartuch za tylnymi kołami jest wkurzający i albo się do niego przyzwyczaję albo go zdemontuje,
- kosiarka nie ma bocznego wyrzutu ( ale o tym to wiedziałem)
Działka skoszona - kosiarka przykurzona to pozostało jedynie za 5 godzin pracy zmienić olej
Skorygowałem powyżej moc kosiarki - silnik Hondy to GCV 160A i ma moc 4,4 KM a nie jak pisałem wcześniej 5,5 KM.
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Re: Moja Honda
Trochę kłopotliwy jest tylny fartuch kosiarki bo przy cofaniu przeszkadza. A tak to wygląda :
Mój sterownik verbomat
Sezon koszenia zbliża się do końca to parę uwag o kosiarce.
Po paru godzinach pracy kosiarka była w naprawie gwarancyjnej bo zaczęła mi bez powodu gasnąć. Serwis stwierdził, że musiałem mieć zabrudzone paliwo bo coś się jej tam w gaźniku zabrudziło ( wydzieliła się jakaś parafina czy coś podobnego).
Po wyczyszczeniu przez serwis chodzi dalej elegancko
Na podstawie moich obserwacji i informacji od serwisantów Hondy ustaliłem, że :
- silnik Hondy jest strasznie czuły na zabrudzenia paliwa - serwis twierdzi, że jest bardzo delikatny i że silniki B$S pójdą na każdym paliwie a Honda nie. Podobno nawet jak się trafi kiepskie paliwo na stacji to też będzie gasnąć,
- nie trzymać paliwa w żadnych starych metalowych bańkach, bo paliwo się zabrudzi,
- w ogóle nie należy trzymać długo paliwa w bańce i nie wlewać takiego bo wtedy w paliwie wytrąca się parafina i silnik też nie będzie właściwie palił,
- nie dokręcać mocno korka wlewu do baku bo plastikowy gwint się zerwie i problem (trzeba będzie bak z korkiem wymienić),
- uważać jak się kosi w ogrodzie aby np. nie kosić jabłek i uważać na wszelkie patyczki i nierówności terenu bo oś silnika Hondy jest bardzo czuła (delikatna_) i łatwo może się wypatrzyć. Serwis o tym wie i pierwsze co robią to zaraz patrzą na oś i już mówią, że jest tam nieznaczne 1 czy 2 mm bicie ( i już gwarancji nie uznają),
- przechylać kosiarkę tylko na stronę korka wlewu oleju, bo inaczej to klapa i nie odpali i filtr się zaleje ( i do serwisu),
- serwis polecił mi zakręcać zawsze w czasie postoju kurek paliwa silnika kosiarki bo inaczej silnik też może nie równo pracować i przerywać,
- po serwisowym czyszczeniu kupiłem nową banieczkę plastikową czystą i na razie jest ok.
Hmmm Może tu trzeba kupić jakąś specjalną bańkę sterylną,
Poza powyższym dalej podtrzymuję, swoje pierwsze wrażenia, że kosiarka jest solidna i mocna ( kosi trawę i nawet nie jęknie i elegancko upycha ja do kosza).
Duży plus jest to, że Honda pali mi o wiele mniej paliwa niż moja stara B$S 375.
Po paru godzinach pracy kosiarka była w naprawie gwarancyjnej bo zaczęła mi bez powodu gasnąć. Serwis stwierdził, że musiałem mieć zabrudzone paliwo bo coś się jej tam w gaźniku zabrudziło ( wydzieliła się jakaś parafina czy coś podobnego).
Po wyczyszczeniu przez serwis chodzi dalej elegancko
Na podstawie moich obserwacji i informacji od serwisantów Hondy ustaliłem, że :
- silnik Hondy jest strasznie czuły na zabrudzenia paliwa - serwis twierdzi, że jest bardzo delikatny i że silniki B$S pójdą na każdym paliwie a Honda nie. Podobno nawet jak się trafi kiepskie paliwo na stacji to też będzie gasnąć,
- nie trzymać paliwa w żadnych starych metalowych bańkach, bo paliwo się zabrudzi,
- w ogóle nie należy trzymać długo paliwa w bańce i nie wlewać takiego bo wtedy w paliwie wytrąca się parafina i silnik też nie będzie właściwie palił,
- nie dokręcać mocno korka wlewu do baku bo plastikowy gwint się zerwie i problem (trzeba będzie bak z korkiem wymienić),
- uważać jak się kosi w ogrodzie aby np. nie kosić jabłek i uważać na wszelkie patyczki i nierówności terenu bo oś silnika Hondy jest bardzo czuła (delikatna_) i łatwo może się wypatrzyć. Serwis o tym wie i pierwsze co robią to zaraz patrzą na oś i już mówią, że jest tam nieznaczne 1 czy 2 mm bicie ( i już gwarancji nie uznają),
- przechylać kosiarkę tylko na stronę korka wlewu oleju, bo inaczej to klapa i nie odpali i filtr się zaleje ( i do serwisu),
- serwis polecił mi zakręcać zawsze w czasie postoju kurek paliwa silnika kosiarki bo inaczej silnik też może nie równo pracować i przerywać,
- po serwisowym czyszczeniu kupiłem nową banieczkę plastikową czystą i na razie jest ok.
Hmmm Może tu trzeba kupić jakąś specjalną bańkę sterylną,
Poza powyższym dalej podtrzymuję, swoje pierwsze wrażenia, że kosiarka jest solidna i mocna ( kosi trawę i nawet nie jęknie i elegancko upycha ja do kosza).
Duży plus jest to, że Honda pali mi o wiele mniej paliwa niż moja stara B$S 375.
Mój sterownik verbomat
Pewnie trzeba kosiarkę jakoś przed zimowaniem zakonserwować - to jak coś w tej materii wymyślę to napiszę
Mój sterownik verbomat
No zima minęła a kosiarki dodatkowo jakoś nie zakonserwowałem.
No ale zgodnie z warunkami gwarancji teraz przed sezonem zawiozłem kosiarkę do serwisu Hondy na przegląd gwarancyjny (obowiązkowy przed sezonem) i tak:
1. wymieniono olej,
2. wymieniono filtr powietrza,
3. wymieniono świecę,
4. wyważono ostrza, ( kosiarka ma takie podwójne ostrza),
5. naostrzono te ostrza ( to dobrze bo tego nie muszę już robić,
6. dokonano ogólnego przeglądu i regulacji ( cokolwiek to nie znaczy),
7. za w/w przegląd zapłaciłem 170 zł no i przez rok powinien być spokój.
Dzisiaj kupuję jeszcze do kosiarki ( do czystej bańki) benzynę i powinno starczyć na sezon
No ale zgodnie z warunkami gwarancji teraz przed sezonem zawiozłem kosiarkę do serwisu Hondy na przegląd gwarancyjny (obowiązkowy przed sezonem) i tak:
1. wymieniono olej,
2. wymieniono filtr powietrza,
3. wymieniono świecę,
4. wyważono ostrza, ( kosiarka ma takie podwójne ostrza),
5. naostrzono te ostrza ( to dobrze bo tego nie muszę już robić,
6. dokonano ogólnego przeglądu i regulacji ( cokolwiek to nie znaczy),
7. za w/w przegląd zapłaciłem 170 zł no i przez rok powinien być spokój.
Dzisiaj kupuję jeszcze do kosiarki ( do czystej bańki) benzynę i powinno starczyć na sezon
Mój sterownik verbomat
Obiecywałem sobie, że na zimę kosiarkę zakonserwuję ale jakoś tego nie zrobiłem. Opłukałem ją jedynie od spodu z trawy i stoi spokojnie w garażu.
Po pierwszych perypetiach po zakupie Honda przez dwa sezony sprawowała się b. dobrze bez zarzutu. To zobaczymy jak jej pójdzie w trzecim sezonie.
No na wiosnę też zrobię w serwisie przegląd. Michaelsn - faktycznie serwis Hondy mam niedaleko może ze dwa kilometry to nie jest to problem.
Po pierwszych perypetiach po zakupie Honda przez dwa sezony sprawowała się b. dobrze bez zarzutu. To zobaczymy jak jej pójdzie w trzecim sezonie.
No na wiosnę też zrobię w serwisie przegląd. Michaelsn - faktycznie serwis Hondy mam niedaleko może ze dwa kilometry to nie jest to problem.
Mój sterownik verbomat
Niedługo zacznie się kolejny sezon koszenia.
Tak więc dzisiaj oddałem kosiarkę na gwarancyjny (obowiązkowy) przegląd do serwisu Hondy - odbiór za parę dni
Tak więc dzisiaj oddałem kosiarkę na gwarancyjny (obowiązkowy) przegląd do serwisu Hondy - odbiór za parę dni
Mój sterownik verbomat
No moja Honda zalicza teraz czwarty sezon i jak na razie ok. Gwarancja 5-cio letnia pod warunkiem robienia na wiosnę przeglądów w serwisie. W tym roku przegląd też zrobiony (190 zł) i Honda śmiga jak trzeba.
Mój sterownik verbomat
Jak przeczytałem info o Hondzie, to cieszę się że takiej nie kupiłem...
Wziąłem Oleo Mac na silniku Emak. Pali "na dotyk", napęd taki że driftować można
A do paliwa leję stabilizator, i mogę trzymać nawet dwa lata
Nie mam zamiaru wozić jej na przeglądy
Wziąłem Oleo Mac na silniku Emak. Pali "na dotyk", napęd taki że driftować można
A do paliwa leję stabilizator, i mogę trzymać nawet dwa lata
Nie mam zamiaru wozić jej na przeglądy
Ja w tym roku do swojej dopiąłem oryginalną listwę aeratora i przeprowadziłem odpowiednie próby na trawie.
Niestety w takim wydaniu ogólnie mówiąc przy ruchu kolistym kosiarki do jedna wielka pomyłka - sprężynki albo słabo zbierają a jak są niżej to wszystko tną.
Aerator ma być jednak na walcu czyli jedynie oryginalny sprzęt tu się sprawdzi a nie na skróty
Niestety w takim wydaniu ogólnie mówiąc przy ruchu kolistym kosiarki do jedna wielka pomyłka - sprężynki albo słabo zbierają a jak są niżej to wszystko tną.
Aerator ma być jednak na walcu czyli jedynie oryginalny sprzęt tu się sprawdzi a nie na skróty
Mój sterownik verbomat
No okres gwarancji mi się kończy to teraz sam będe mistrzem w przeglądach. Właśnie jak (czym) ostrzysz ostrze kosiarki ???
Ostatnio naostrzyłem ostrza (bo mam dwa) na szlifierce stołowej - no takiej małej zwykłej . Ostre i tną ale myślę, że można to jakoś lepiej zrobić .
Ostatnio naostrzyłem ostrza (bo mam dwa) na szlifierce stołowej - no takiej małej zwykłej . Ostre i tną ale myślę, że można to jakoś lepiej zrobić .
Mój sterownik verbomat
No - jedna rzecz mi się w Hondzie po paru latach zepsuła a mianowicie tzw. fartuch ochronny. Fartuch się naderwał z dwóch stron i przy cofaniu wjeżdżały na niego tylne koła i się blokowały. Nie wiem w sumie czy ten fartuch jest potrzebny i nie kupowałem nowego tylko go obciąłem jak leciało.
Teraz fartuch ma przynajmniej wygląd artystyczny i nie przeszkadza przy cofaniu
Teraz fartuch ma przynajmniej wygląd artystyczny i nie przeszkadza przy cofaniu
- Załączniki
-
- IMG_20170802_122857.jpg (1.36 MiB) Przejrzano 75707 razy
-
- IMG_20170802_122701.jpg (1.23 MiB) Przejrzano 75707 razy
Mój sterownik verbomat
Pomijając fartuch to właśnie dzisiaj moja Honda zaliczyła pierwszą awarię
W czasie koszenia najnormalniej w świecie urwało się prawe tylne koło - to napędzające kosiarkę. Urwaniu (zerwaniu uległa oś koła ) aż dziwne, że tak to się mogło urwać.
Albo uda się wymienić samą oś jak uda się resztę urwanej osi wykręcić z uchwytu a jak nie to trzeba będzie wymienić oś i ten uchwyt.
W czasie koszenia najnormalniej w świecie urwało się prawe tylne koło - to napędzające kosiarkę. Urwaniu (zerwaniu uległa oś koła ) aż dziwne, że tak to się mogło urwać.
Albo uda się wymienić samą oś jak uda się resztę urwanej osi wykręcić z uchwytu a jak nie to trzeba będzie wymienić oś i ten uchwyt.
- Załączniki
-
- IMG_20170928_133420.jpg (1.06 MiB) Przejrzano 75604 razy
-
- IMG_20170928_133436.jpg (759.69 KiB) Przejrzano 75604 razy
-
- IMG_20170928_133442.jpg (1.21 MiB) Przejrzano 75604 razy
Mój sterownik verbomat
Dokładnie to zerwała się oś koła tak jak na fotce poniżej.
Dziwne jest jednak to, że producent tak spartaczył tą część. Cała oś ma średnicę 13 mm a na końcu część osi podtoczono na średnicę 7mm i tam zrobiono gwint M7. Ten właśnie gwint wkręca się w uchwyt korpusu i to on trzyma całe koło. Koło które jest napędowe a więc przenosi największe obciążenia.
Nic więc dziwnego, że w tym najsłabszym miejscu oś się w końcu urwała. Wygląda to nawet na świadome działanie producenta aby wytrzymałość tej część była niższa i się zepsuła po okresie podstawowej gwarancji. No cóż Honda ma klientów gdzieś i produkuje byle jak.
Aha takie części jak osie to materiały eksloatacyjne i nie podlegają normalnej gwarancji ( chyba żeby urwały się zaraz po zakupie) a tym bardziej rozszerzonej gwarancji.
Serwis oś zamówił i wymienił - koszt niewielki bo 40 zł ale ocena Hondy leci na dół - firma produkuje urządzenia coraz niższej jakości.
:):)
Dziwne jest jednak to, że producent tak spartaczył tą część. Cała oś ma średnicę 13 mm a na końcu część osi podtoczono na średnicę 7mm i tam zrobiono gwint M7. Ten właśnie gwint wkręca się w uchwyt korpusu i to on trzyma całe koło. Koło które jest napędowe a więc przenosi największe obciążenia.
Nic więc dziwnego, że w tym najsłabszym miejscu oś się w końcu urwała. Wygląda to nawet na świadome działanie producenta aby wytrzymałość tej część była niższa i się zepsuła po okresie podstawowej gwarancji. No cóż Honda ma klientów gdzieś i produkuje byle jak.
Aha takie części jak osie to materiały eksloatacyjne i nie podlegają normalnej gwarancji ( chyba żeby urwały się zaraz po zakupie) a tym bardziej rozszerzonej gwarancji.
Serwis oś zamówił i wymienił - koszt niewielki bo 40 zł ale ocena Hondy leci na dół - firma produkuje urządzenia coraz niższej jakości.
:):)
- Załączniki
-
- IMG_20171005_171451.jpg (1.09 MiB) Przejrzano 75551 razy
Mój sterownik verbomat
Tak sobie myślę, czy ktoś w ogóle konserwuje kosiarki na zimę ?
Hmmm.....
Hmmm.....
Mój sterownik verbomat
No można się pokusić - oczyścić, zakonserwować itp - tylko musiało by się chcieć
Mój sterownik verbomat
Ja myje swoją myjka ciśnieniowa i zostawiam bez paliwa
Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Co to za dodatek ?
Mój sterownik verbomat
Popatrz - sprytne i tanie a jak kupię za 200 zł to i przywiozą za darmo
Mój sterownik verbomat
Toż toż w Gliwicach to całkiem bliziutko ode mnie ( po sąsiedzku) - podjedzie się i kupi
Mój sterownik verbomat
Ja wypalam do końca i nic nie leje membrana przez 7lat mi nie padła ani razu
Masz fart. Mój briggs niestety nie lubi pustego baku.
Teraz mam jeszcze drugą, z silnikiem Loncin. Też zostawiłem paliwo. To pierwszy jej długi postój - się zobaczy na wiosnę.
Teraz mam jeszcze drugą, z silnikiem Loncin. Też zostawiłem paliwo. To pierwszy jej długi postój - się zobaczy na wiosnę.
No mój viking z silnikiem briksa też za pierwszym [emoji41]
A ja tak szarpałem że roz.... starter [emoji23]
Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka