CWU - grzanie prądem

Tematy związane z instalacjami CO - schematy, pomoc, etc.
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1224
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

CWU - grzanie prądem

Post autor: czp01 » 26 maja 2020, o 11:53

W zimie doświadczalnie sprawdzałem ile prądu zużyje grzanie mojego 200 litrowego bojlera (LEMET - (pionowy jedna spirala) oryginalną grzałką 1 fazową 1,4 kw. Kocioł odciąłem zaworami kulowymi od zasilania z kotła i wyszło tak jak poniżej:
czp01 pisze:
13 gru 2019, o 08:40
Tak więc grzanie grzałką 1,4 kw 200 litrowego bojlera dla 2 osób ( prysznice a nie wanna) do temperatury około 48 st C .

Grzanie z termostatem i programatorem w strefach czasowych od 6,00 do 7,30, od 13,00 do 15,30 i od 18,00 do 23,00 :

- pierwsza doba z wynikiem 5,6 kw
- druga doba z wynikiem 7,41 kw
----------------------------------------
średnia z tych 2 dni to 6,5 kw

====================================================================================================
Grzanie bez programatora (bez stref czasowych) z samym termostatem:

- pierwsza doba z wynikiem 7,3 kw

====================================================================================================

Na powyższym test grzania zakończono.
Kwestię ustalenia czy bez stref czasowych grzałka pobierze więcej prądu uważam za nie rozstrzygniętą.
Trzeba by przeprowadzić więcej testów a najlepiej na początek bez żadnego pobierania ciepłej wody i bez cyrkulacji, a później przy normalnym użytkowaniu. :) Powrócę do tego tematu jak wymienię na wiosnę bojler na nowy i mniejszy a może i znacznie skrócę rurki cyrkulacji CWU to wtedy się pobawimy w nowe testy w okresie letnim :) Niemniej przy poborze przez grzałkę 7,3 kw na dobę wychodzi ok 131,4 zł na miesiąc to też grzanie ekogroszkiem w okresie letnim wydaje się nie mieć sensu.

W czasie testów kocioł spalał mi bez CWU od 15,6 do 17 kg na dobę to teraz z CWU zużycie powinno wzrosnąć, gdzieś o około 3 do 4 kg.
Tak więc mogę przyjąć, że grzanie CWU prądem w zimie zużywało 7,4 kw na dobę.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1224
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: CWU - grzanie prądem

Post autor: czp01 » 26 maja 2020, o 12:26

Teraz po sezonie zimowym kocioł zagasiłem a bojler CWU grzeję już tylko prądem i okazało się, że poprzednie prognozy dobowego zużycia kw należy mocno zweryfikować :(

Tak więc aktualne wyniki są następujące :

- grzanie bojlera w sposób ciągły - potrzebuje 21,0 kw na dobę,

- grzanie w trzech strefach rano, południe i wieczorem - potrzebuje 15,0 kw na dobę,

Grzałka z termostatem, ustawionym na ok 50 st C.
Wszystkie możliwe zawory bojlera pozakręcane aby wyeliminować większe straty ale nie za wiele to pomogło. Bojler 200 litrowy 11 letni LEMET - ocieplony oryginalną pianką (jeszcze go nie wymieniłem). Zużycie prądu w okresie zimowym było mniejsze bo widocznie bojler trochę podciągał ciepłej wody z instalacji pomimo zamkniętych zaworów.

Wniosek: w moim przypadku grzanie bojlera CWU prądem w okresie letnim jest o wiele droższe niż grzanie CWU kotłem z ekogroszkiem.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1224
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: CWU - grzanie prądem

Post autor: czp01 » 26 maja 2020, o 17:57

Pomijając zużycie prądu - to moja grzałka 1,4 kw przy tym 200 litrowym bojlerze jest po prostu niewydolna.
Przy małym zużyciu wody ok daje radę utrzymać zadaną temperaturę, ale przy większym zużyciu podnosi temperaturę godzinami w nieskończoność czyli jest po prostu słabizna.


Z dedykowanych grzałek do tego bojlera LEMET ma dwie lepsze opcje:

1. Grzałkę jednofazową o mocy 3000 W.

2. Grzałkę trójfazową o mocy 4500 W.

Druga opcja wydaje się o wiele lepsza bo mocniejsza i równomiernie obciąży mi 3 fazy ( czyli zyskuje auto konsumpcja prądu ) - tu jednak jest problem bo musiałbym w przyziemiu podciągnąć przewody siłowe z pomieszczenie warsztatowego do kotłowni a to wyjdzie może z 13 metrów.


No, a co do pierwszej opcji to czy zwykłe gniazdko wytrzyma 3000 W ?

Coś muszę naprędce wybrać bo to 1,4 kw to słabizna całkowita :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

verb
Posty: 636
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: CWU - grzanie prądem

Post autor: verb » 27 maja 2020, o 06:39

Dla 3kW kabel w ścianie 2,5 i bezpiecznik 16A, będzie gadać.

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1224
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: CWU - grzanie prądem

Post autor: czp01 » 27 maja 2020, o 07:48

Dzięki Roman za dobre słowo :)

Zaraz tam dzisiaj sprawdzę jaki mam przewód w gniazdku i jaki bezpiecznik go chroni. Widzę, że na listwie w rozdzielni gdzie kotłownia to bezpiecznik mam B20 albo B16 bo są takie i takie - to powinno być ok.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Rafal
Posty: 577
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: CWU - grzanie prądem

Post autor: Rafal » 27 maja 2020, o 10:10

Ja u siebie wymieniłem grzałkę na 1kw jednofazową podpiąłem ją pod transformator 380/230v i grzałką zarządza fronius. Czyli jeżeli falownik produkuje ponad 2400kw to załączy grzałkę jak spadnie poniżej to odłączy. Mi chodzi o to żeby nie oddać tauronowi 20%. A jak nie świeci słońce lub wieczorem potrzeba cw to odpala mi się kocioł zagrzewa baniak i się wygasza.

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1224
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: CWU - grzanie prądem

Post autor: czp01 » 27 maja 2020, o 10:44

Masz może do instalacji założony dodatkowo "Fronius Smart Meter " bo on podobno poza dokładnym monitorowaniem produkcji i zużycia energii ' zapewnia doskonale skoordynowane zarządzanie różnymi przepływami energii i optymalizuje ogólne zarządzanie energią" - no cokolwiek to nie znaczy. Bo się nad nim zastanawiam ale jeszcze go do końca nie rozgryzłem. :)

No ja w tym roku CWU grzeje tylko grzałką czyli prądem bo jak na razie i tak mam sporą nadprodukcję energii tak, że kocioł ma całkiem wolne :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Rafal
Posty: 577
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: CWU - grzanie prądem

Post autor: Rafal » 27 maja 2020, o 11:29

Ja nie mam instalacja dobrana na styk. Nie mam tego modułu, do zarządzania energią nie trzeba fronius ma wyjście przekaźnikikowe 12v jest na karcie datamenager.

Rafal
Posty: 577
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: CWU - grzanie prądem

Post autor: Rafal » 27 maja 2020, o 11:46

Rafal pisze:Ja nie mam instalacja dobrana na styk. Nie mam tego modułu, do zarządzania energią nie trzeba fronius ma wyjście przekaźnikikowe 12v jest na karcie datamenager.
W tej pomarańczowej wtyczce pin niebieski - czerwony I/0 1 plus. Musisz ustawić progi kiedy ma działać.ObrazekObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1224
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: CWU - grzanie prądem

Post autor: czp01 » 27 maja 2020, o 12:44

No fakt w sumie wydaje się być proste.
Jest nadwyżka prądu ponad próg to grzeje grzałkę nie ma to nie grzeje. :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1224
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: CWU - grzanie prądem

Post autor: czp01 » 30 maja 2020, o 13:36

verb pisze:
27 maja 2020, o 06:39
Dla 3kW kabel w ścianie 2,5 i bezpiecznik 16A, będzie gadać.
No i gada - grzałka 3 kw na jednej fazie - bezpiecznik akurat jest 20A w rozdzielni.

Przewód 2,5 mm2 w ścianie ( przewód zmierzyłem suwmiarką - średnica około 1,8 mm czyli 2,5 kwadrat ) jedynie przewody do puszki gniazdka szły 2,5 ale już z puszki ze złączki do samego gniazdka były 1,5 to dla pewności też je wymieniłem na 2,5.

Grzanie od zera no gdzieś od 15 st C tych 200 litrów trochę trwa, ale zobaczymy jak będzie w bieżącym użytkowaniu po większych spadkach użytkowych.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

ODPOWIEDZ
kuchnie wrocław opinie