Jako, że mam ostatnio spore problemy z prawidłową wymianą powietrza, proszę o zamieszczanie info o różnych rozwiązaniach.
Najlepiej niewymagających demolki - tak, wiem, ciężka sprawa
Problemy z wentylacją.
Re: Problemy z wentylacją.
To już pisałem o tych rurach w ziemi
Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Chyba na forum muratora jest jeden gościu co ma z tymi rurami ciągły problem bo mu się notorycznie zagrzybiają
i jakoś nie może dać temu rady. Rozwiązanie poza tym to nawet dobre bo i w lecie trochę schłodzi.
i jakoś nie może dać temu rady. Rozwiązanie poza tym to nawet dobre bo i w lecie trochę schłodzi.
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Jak zrobisz szczelnie to się woda nie dostanie. Mam znajomego co se chwali
Też mam wentylację grawitacyjną i działa jak działa.
Czasami jest tak, że jednym kanałem wentylacji dmucha jak diabli a drugim ciągnie - tu by to trochę pewnie wyregulowały kratki wentylacyjne typu żaluzje.
Faktycznie to prawidłowa wentylacja grawitacyjna powinna mieć na dole parterze domu normalnie nawiew i wtedy by to prawidłowo działało a tak ja nawiewu nie mam bo nie chciałem mieć kolejnej dziury no i klapa.
Mam okna niby z mikroszczeliną co jak się je klamką popuści to okno się roszczelnia ale to jakieś kiepskie rozwiązanie.
Teraz w okresie zimowym to dom się cyklicznie wentyluje ( w momencie jak nikt w pobliżu nie pali i tyle.
W łazienkach i w kuchni mam w oknach takie niby nawiewniki z filtrami zapobiegające zaparowaniu i to akurat nawet działa.( ale czasami tymi nawiewnikami potrafi też smog zaciągnąć)
Czasami jest tak, że jednym kanałem wentylacji dmucha jak diabli a drugim ciągnie - tu by to trochę pewnie wyregulowały kratki wentylacyjne typu żaluzje.
Faktycznie to prawidłowa wentylacja grawitacyjna powinna mieć na dole parterze domu normalnie nawiew i wtedy by to prawidłowo działało a tak ja nawiewu nie mam bo nie chciałem mieć kolejnej dziury no i klapa.
Mam okna niby z mikroszczeliną co jak się je klamką popuści to okno się roszczelnia ale to jakieś kiepskie rozwiązanie.
Teraz w okresie zimowym to dom się cyklicznie wentyluje ( w momencie jak nikt w pobliżu nie pali i tyle.
W łazienkach i w kuchni mam w oknach takie niby nawiewniki z filtrami zapobiegające zaparowaniu i to akurat nawet działa.( ale czasami tymi nawiewnikami potrafi też smog zaciągnąć)
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
A testował ktoś rekuperator scienny jak to działa ??