Kable rozruchowe

Tematy związane z motoryzacją
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Kable rozruchowe

Post autor: czp01 »

Jak w temacie planuję kupić kable rozruchowe do auta - bo mam stare leciwe i byle jakie :)

Roman kiedyś tu na forum jakieś polecał ale post gdzieś zaginął - tak więc proszę o sugestie :

Wg. mnie kable powinny być:

- miedziane a nie pokryte miedzią,
- długość 3 metry powinna wystarczyć,
- jakieś mocne żabki,

- natężenie prądu jakie mogą przewodzić to tu nie wiem ale 1500A może starczy ???
- jaki przekrój najlepszy w mm2 - to może 25 ????
- no i raczej jakieś polskie aby nie trafić na tzw. chińszczyznę.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Kable rozruchowe

Post autor: czp01 »

Pierwsze typowanie to takie - wyglądają na porządne

https://allegro.pl/kable-przewody-rozru ... 35952.html


Albo takie - nawet w opakowaniu - ale tu chyba nie są kable miedziane a tylko z dodatkiem miedzi

https://allegro.pl/oferta/kable-przewod ... 757c1da14e
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: Kable rozruchowe

Post autor: verb »

Te pierwsze wyglądają solidniej.
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Kable rozruchowe

Post autor: czp01 »

Kable zakupione - zobaczymy jak przyjdą jakie będą solidne :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Kable rozruchowe

Post autor: czp01 »

Kabelki wyglądają solidnie i nawet czuć, że coś ważą.
Zaciski spore i mocne - powinny się sprawdzić jakby co :)
Załączniki
IMG_20190111_172427.jpg
IMG_20190111_172224.jpg
IMG_20190111_172410.jpg
IMG_20190111_172347.jpg
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: Kable rozruchowe

Post autor: verb »

Zakute elegancko, jak mój łeb. Jak starter zwyrtnie, to całym autem obróci ;)
bodziasty
Posty: 19
Rejestracja: 27 gru 2017, o 22:08

Re: Kable rozruchowe

Post autor: bodziasty »

Kable to najlepiej i najtaniej samemu zrobić
Sklep elektryczny kupić przewód linkę żabki i polutowac i długość jaką chcesz sobie zrobić
I te chińskie to niech się chowają [emoji16]
ObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: Kable rozruchowe

Post autor: verb »

Też mam zrobione samemu, ale chyba solidniejsze ;) Dwa kable centralne od 126p i solidne kleszcze :lol: Już kilka razy użyte, i dają radę.
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Kable rozruchowe

Post autor: czp01 »

No wczoraj użyłem swoje nowe kable rozruchowe.
Żonie padła Corsa pod pracą - podjechałem podpiąłem kable i zakręciło i zapaliło aż miło.
Czyli kable zdają egzamin :)

Obrazek

No ale 7-letni akumulator w Corsie (dokładnie rocznik 2013)i tak był już do wymiany i zastąpiła go warta :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: Kable rozruchowe

Post autor: verb »

Ja tam Varty nie polecam, albo nie miałem szczęścia do Varty... Bannera Pro polecam.
ODPOWIEDZ