IE 42

Sterowniki kotłowe
verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb » 14 lis 2020, o 07:10

Da się. Jak wyłączysz/zmienisz czujnik powrotu na tym wyjściu, to pojawi się na innym złączu. Miałem podłączone wszystkie czujniki, więc się da ;]

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1229
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 » 14 lis 2020, o 09:43

No na Romana można zawsze liczyć :)

Dzięki za podpowiedź - pobawię się jutro tym podłączeniem :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb » 14 lis 2020, o 18:06

Jeśli dobrze pamiętam (obecnie mam ino cz.powrotu i cz. cwu podłączone) to RES1 i RES2 będziesz miał do wyboru.

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1229
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 » 15 lis 2020, o 16:29

No to u mnie wyszło tak, że na TERMO - mam czujnik pokojowy, a na RES2 czujnik powrotu.

Tak więc czujnik pokojowy działa i pokazuje temperaturę a czujnik powrotu na RES2 się uparł i nic nie pokazuje - czujnik dobry bo wcześniej pokazywał.

Może coś się przestawiło na ale nie wiem co :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb » 16 lis 2020, o 09:08

Pewnie coś pokręciłeś z kabelkami :lol:

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1229
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 » 16 lis 2020, o 09:50

Heh - jest taka możliwość ale wszystkie kabelki mam na długiej ( listwie kostek) i każdy kabelek opisany tak, że pomyłkę raczej wykluczam.

No ale sprawdziłem teraz na sterowniku to tam pokazuje temperaturę powrotu "Pwr" aktualnie 42 st C. czyli połączenie jest ok. Może zmienię tablice www sterownika na inną hmm :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb » 16 lis 2020, o 10:24

Aaa..to tego Ci nie powiem, czy wyświetlało, nie pamiętam.

Awatar użytkownika
czp
Administrator
Posty: 89
Rejestracja: 27 lis 2012, o 18:18
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp » 29 lis 2020, o 15:24

Śniegu prószyło ale za mało - mogło by być minus 1 st C i z 15 cm śniegu :)

W kotle się pali ok i byle do wiosny :)
Załączniki
IMG_20201129_083121.jpg
IMG_20201129_083210.jpg

verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb » 1 gru 2020, o 10:13

Świeczka świeci hehe ;)

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1229
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 » 1 gru 2020, o 16:05

Ha ha - świeczka ale grzeje - no jak schodzi z mocą to tak ma :)

W sumie nie mam na co narzekać grzeje jak trzeba i nic tam nie kombinuje :)

Tylko czasami się zastanawiam czy kiedyś ta pompka powietrze woda też mi to tak sprawnie będzie ogrzewać :(
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1229
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 » 2 sty 2021, o 10:18

Witam wszystkich w Nowym Roku.

Tymczasem w kotle dalej się pali i jest ok :)
Załączniki
IMG_20210102_100528.jpg
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb » 4 sty 2021, o 08:05

Cze. U mnie też nuda, pali się samo i nima co robić. Na mapie widzę ster v 0.50, ciekawe co to jest.

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1229
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 » 4 sty 2021, o 10:18

No fakt 0.50 - ale to u sąsiadów i nie na ekogroszek. W naszych sterach raczej nic nie drgnie :(
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb » 4 sty 2021, o 18:24

Jak dla mnie nie musi "drgać". Szkoda mi ino tych chłopaków co pokupili stery bo miały same robić robotę. My umiemy sobie wystroić i OK, a oni stracili kasę :/

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1229
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 » 5 sty 2021, o 16:18

To fakt.

ALe i tak zmiany w sposobie ogrzewania naszych domków idą w kierunku zmiany źródła ogrzewania. W tym roku wchodzi rejestr ogrzewania do którego każdy będzie musiał na specjalnym formularzu podać czym grzeje i jakim sprzętem i powoli kociołki będą się wykruszać. Nawet w mojej okolicy ilość typowych kopciuchów systematycznie się zmniejsza. Jeden sąsiad przeszedł z kopciucha na pellet ( przynajmniej czasami fajnie pachnie), drugi na wiosnę przechodzi z kopciucha na ekogroszek (kocioł 5 klasy ) bo nawet dają jakieś dofinansowanie do takiej zamiany, następny sąsiad za rok przechodzi z kopciucha chyba na pompę ciepła woda powietrze(chociaż się łamie czy nie grzać samym prądem z fotowoltaiki). Tak, że powolutku ale zmiany następują.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

ODPOWIEDZ
kuchnie wrocław opinie