IE 42

Sterowniki kotłowe
verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb »

Nierówno pali ten palnik, może trzeba przeczyścić ? Na całości powinien być taki jak z lewej. Puść go może w dwustanie testowo.
Na mapie widzę nowy ster ;)
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 »

U mnie dalej się pali i tak jak dzisiaj 20 kg wciąga :)
Załączniki
IMG_20191206_185639.jpg
IMG_20191206_185650.jpg
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 »

Tak więc palimy dalej.

Mróz do minus 1 st C - to taka wiosna. Spalanie na poziomie 17,8 kg doba i z kotłem i sterem dalej ok.
Załączniki
IMG_20200114_093931.jpg
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
andy46
Posty: 261
Rejestracja: 10 cze 2017, o 18:13

Re: IE 42

Post autor: andy46 »

Nie wiem co jest grane piec nie może osiągnąć temperatury dołożyłem mu węgla i wiatru oczyscilem A temperatura wciąż spada gówienka gówniane czy co
Palę varmo oczywiscie
verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb »

Spaliny też jakisik niskie, może za mocno dmuchasz ? Jak to na palniku wygląda ?
andy46
Posty: 261
Rejestracja: 10 cze 2017, o 18:13

Re: IE 42

Post autor: andy46 »

Po dłuższym czasie są spieki
Miałem twoje ustawienia i naraz spadła temperatura do 36 stopni wyczyscilem piec i nie chciał podnosić temperatury to dołożyłem paliwa i wiatru zmniejszyłem przerwę
Nie ma sensu robić zdjęcia bo oczyscilem palnik
No właśnie temperatura spalin jakaś niska aż oczyscilem czujnik nic nie pomogło temperatura bez zmian
verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb »

OK, ino czemu zamiast zmieniać ustawienia, nie podniosłeś mocy palnika np do 100% ? Nie wiem skąd taki spadek temp, ale kocioł najwyraźniej nie miał mocy żeby to podnieść.
andy46
Posty: 261
Rejestracja: 10 cze 2017, o 18:13

Re: IE 42

Post autor: andy46 »

Nawet mnie to na myśli nie przyszło :cry: :cry:
verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb »

Hehe, spoko, można i tak jak masz teraz, nima problemu, powinno gadać.
andy46
Posty: 261
Rejestracja: 10 cze 2017, o 18:13

Re: IE 42

Post autor: andy46 »

Wrucilem do starych ustawień i dałem 100%mocy kotła zdjęcie po chwilę po zmianie szedł już na 100% ale przed oczyszczeniem
Załączniki
20200126_135021.jpg
verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb »

I jak tam teraz ? Daje radę ?
andy46
Posty: 261
Rejestracja: 10 cze 2017, o 18:13

Re: IE 42

Post autor: andy46 »

Teraz tak coś zmienić???
Załączniki
20200126_184911.jpg
verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb »

Kocioł jeszcze chyba się trochę męczy ? Możesz spróbować podrzucić opału i wiatru o jeden poziom wyżej.
A może najpierw samego opału, i zobaczyć jak będzie.
andy46
Posty: 261
Rejestracja: 10 cze 2017, o 18:13

Re: IE 42

Post autor: andy46 »

Dołożyłem o 1 opału będę obserwował
Jeszcze nigdy nie miałem takiego zużycia nawet podczas najgorszej zimy
Producent miał jakieś problemy może zeszli z jakości
andy46
Posty: 261
Rejestracja: 10 cze 2017, o 18:13

Re: IE 42

Post autor: andy46 »

Wszystko wskazuje na to że to baron jest słabe nie tylko mnie gasnal piec
verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb »

Nadal się męczy, trza było nie o 1sec podawanie dać ino o jeden poziom w górę ;)
andy46
Posty: 261
Rejestracja: 10 cze 2017, o 18:13

Re: IE 42

Post autor: andy46 »

Nie wiem co jest grane ni stąd ni zowąd kopiec na retorcie zaczął się zapadać nawet zgasnął piec musiałem drastycznie skrócić przerwę w podawaniu i podnieść czas podawania 😭😭😭
verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb »

Opał się nie zawiesił ? Raz na varmo tak miałem, że się te gówienka jakoś tak poklinowały, że się palnik zapadł.
Teraz ten kocioł Ci się zbiera jak należy ;)
andy46
Posty: 261
Rejestracja: 10 cze 2017, o 18:13

Re: IE 42

Post autor: andy46 »

Ale wciąż muszę ręcznie podnosić kopiec bo się zapada dwa trzy razy dziennie podnoszę
Przebija temperaturę nawet o 10 stopni
verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb »

Przebijanie widzę, i to jest ok w sumie. Ale że musisz podganiać palnik to qrde dziwne. Dostawa ta sama ?
andy46
Posty: 261
Rejestracja: 10 cze 2017, o 18:13

Re: IE 42

Post autor: andy46 »

Spalił pół zbiornika zanim zaczął cudować zmieniłem z Eko na varmo i nie miałem poprawnej wagi myślałem że zgasnął bo nie miał paliwa ale 1/3 jeszcze została z pełnego zbiornika od tego czasu kopiec się zapada nawet teraz jeszcze trochę wciąż poprawiam
Byłem teraz sprawdzić od 22 do 13 nie zapadł się może już będzie ok
staryk
Posty: 1318
Rejestracja: 29 lis 2017, o 22:07

Re: IE 42

Post autor: staryk »

Witam, czy wam też od jakiś 2 dni wariuje ster w postaci komunikatów że 'utracono połączenie ' wznowiono połączenie? Nie jest to wina internetu bo inne urządzenia działają poprawnie.

Pozdrawiam
Staryk

Wysłane z mojej Nokii 3310 przy użyciu Tapatalka

andy46
Posty: 261
Rejestracja: 10 cze 2017, o 18:13

Re: IE 42

Post autor: andy46 »

U mnie nic się nie dzieje
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 »

No koniec laby i trzeba było uruchomić kocioł.
Kocioł był przygotowany - wyczyszczony i uszczelniony. Ekogroszek ten sam czyli z KWK Chwałowice - zasypany, sterownik włączony i hula jak trzeba.
Nie zmieniałem w sterowniku nawet żadnych ustawień i chodzi dobrze.

:)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 »

No mam gdzieś czujnik pokojowy i chciałem go podłączyć do sterownika . Widzę, że jedyna możliwość to podłączenie czujnika pod konfigurowalne "Wejście Termo".

Niestety mam tam podłączony czujnik powrotu czyli mogę mieć albo "czujnik pokojowy" albo "czujnik powrotu"
Na innych konfigurowalnych wejściach nie widzę aby była możliwość ustawienia jednego z w/w czujników czyli klapa.

Przerabiał ktoś ten temat i wie czy się da ustawić - podłączyć oba w/w czujniki ????

Wersja mojego oprogramowania sterownika to IE-42 0.0.47.

:)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
ODPOWIEDZ