IE 42

Sterowniki kotłowe
verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb »

Da się. Jak wyłączysz/zmienisz czujnik powrotu na tym wyjściu, to pojawi się na innym złączu. Miałem podłączone wszystkie czujniki, więc się da ;]
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 »

No na Romana można zawsze liczyć :)

Dzięki za podpowiedź - pobawię się jutro tym podłączeniem :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb »

Jeśli dobrze pamiętam (obecnie mam ino cz.powrotu i cz. cwu podłączone) to RES1 i RES2 będziesz miał do wyboru.
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 »

No to u mnie wyszło tak, że na TERMO - mam czujnik pokojowy, a na RES2 czujnik powrotu.

Tak więc czujnik pokojowy działa i pokazuje temperaturę a czujnik powrotu na RES2 się uparł i nic nie pokazuje - czujnik dobry bo wcześniej pokazywał.

Może coś się przestawiło na ale nie wiem co :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb »

Pewnie coś pokręciłeś z kabelkami :lol:
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 »

Heh - jest taka możliwość ale wszystkie kabelki mam na długiej ( listwie kostek) i każdy kabelek opisany tak, że pomyłkę raczej wykluczam.

No ale sprawdziłem teraz na sterowniku to tam pokazuje temperaturę powrotu "Pwr" aktualnie 42 st C. czyli połączenie jest ok. Może zmienię tablice www sterownika na inną hmm :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb »

Aaa..to tego Ci nie powiem, czy wyświetlało, nie pamiętam.
Awatar użytkownika
czp
Administrator
Posty: 94
Rejestracja: 27 lis 2012, o 18:18
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp »

Śniegu prószyło ale za mało - mogło by być minus 1 st C i z 15 cm śniegu :)

W kotle się pali ok i byle do wiosny :)
Załączniki
IMG_20201129_083121.jpg
IMG_20201129_083210.jpg
verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb »

Świeczka świeci hehe ;)
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 »

Ha ha - świeczka ale grzeje - no jak schodzi z mocą to tak ma :)

W sumie nie mam na co narzekać grzeje jak trzeba i nic tam nie kombinuje :)

Tylko czasami się zastanawiam czy kiedyś ta pompka powietrze woda też mi to tak sprawnie będzie ogrzewać :(
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 »

Witam wszystkich w Nowym Roku.

Tymczasem w kotle dalej się pali i jest ok :)
Załączniki
IMG_20210102_100528.jpg
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb »

Cze. U mnie też nuda, pali się samo i nima co robić. Na mapie widzę ster v 0.50, ciekawe co to jest.
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 »

No fakt 0.50 - ale to u sąsiadów i nie na ekogroszek. W naszych sterach raczej nic nie drgnie :(
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
verb
Posty: 639
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: IE 42

Post autor: verb »

Jak dla mnie nie musi "drgać". Szkoda mi ino tych chłopaków co pokupili stery bo miały same robić robotę. My umiemy sobie wystroić i OK, a oni stracili kasę :/
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 »

To fakt.

ALe i tak zmiany w sposobie ogrzewania naszych domków idą w kierunku zmiany źródła ogrzewania. W tym roku wchodzi rejestr ogrzewania do którego każdy będzie musiał na specjalnym formularzu podać czym grzeje i jakim sprzętem i powoli kociołki będą się wykruszać. Nawet w mojej okolicy ilość typowych kopciuchów systematycznie się zmniejsza. Jeden sąsiad przeszedł z kopciucha na pellet ( przynajmniej czasami fajnie pachnie), drugi na wiosnę przechodzi z kopciucha na ekogroszek (kocioł 5 klasy ) bo nawet dają jakieś dofinansowanie do takiej zamiany, następny sąsiad za rok przechodzi z kopciucha chyba na pompę ciepła woda powietrze(chociaż się łamie czy nie grzać samym prądem z fotowoltaiki). Tak, że powolutku ale zmiany następują.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 »

No Panowie kociołkowcy zima nie popuszcza, a właściwie się rozpędza - to nadal wytrwale grzejemy. :)

Parę dni temu firma zmieniła numer IP adresu serwera naszego sterownika.

Tak więc kto jeszcze używa IE 42, a chce korzystać z podglądu i sterowania przez internet to musi sobie w sterowniku zmienić numerek serwera :)
Załączniki
Bez tytułu.jpg
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 »

No im dłużej trwają mrozy - tym spalanie większe.

Dzisiaj widzę, że dobiło mi do 30 kg na dobę :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
andy46
Posty: 261
Rejestracja: 10 cze 2017, o 18:13

Re: IE 42

Post autor: andy46 »

Też macie brak połączenia z serwerem tym nowym
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 »

Połączenie z tym nowym serwerem, było --- ale dzisiaj się nie łączy i moduł świeci na czerwono :(
Załączniki
IMG_20210216_133958.jpg
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 »

Napisałem w sprawie awarii serwera do Leszka J. to może coś poradzi.

Lubię mieć podgląd do stera ale bez tego też działa :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 »

Dostałem odpowiedź z firmy :
Dzień dobry

Mamy problemy techniczne – pracujemy nad przywróceniem funkcjonalności

Przepraszam za niedogodności
--------------------------------------------
Pozdrawiam / Best Regards
Janicki Leszek
Inter Electronics
790 472 748
www.IEsterowniki.eu




No to jest szansa na przywrócenie funkcjonalności.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
andy46
Posty: 261
Rejestracja: 10 cze 2017, o 18:13

Re: IE 42

Post autor: andy46 »

Albo problem jest naprawdę powazny albo niespecjalnie się przykładają do naprawy
W sumie przestało mi zależeć to ostatni sezon z tym piecem
Ale i tak trochę wkurza 😁😁😁jak nie ma podglądu choć podgląd jest tylko pokazuje bzdury 😬
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 »

Mam tak samo - podgląd jest i pokazuje bzdury tzn. jakąś wcześniejszą stop klatkę.

To na jakie źródło ogrzewania przechodzisz ?
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
andy46
Posty: 261
Rejestracja: 10 cze 2017, o 18:13

Re: IE 42

Post autor: andy46 »

Czekam na instalacje fotowoltaiki pogoda nie pozwala piec elektryczny stoi i czeka😂😂😂
W do końca roku i tak muszę zmienić piec ma ok 12 lat i ustawa nakazuje go zmienic
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: IE 42

Post autor: czp01 »

Uchwała antysmogowa weszła w życie bodajże w 2017 roku i to do tego roku liczy się ile lat ma kocioł - to może jeszcze masz czas. U mnie wyszło na to, że mam czas do 2023 roku.
Jednak fotowoltaika już jest i powoli przymierzam się do zmiany kotła na inne źródło zasilania. Wstępnie myślę o gruntowej pompie ciepła z dz jako sondy, ale ta kasa no i skąd tu wytrzasnąć konkretnego wykonawce :(

Mam też zainstalowany już równolegle z kotłem elektryczny Kospel który już mi służył na jesieni do przegrzewania pomieszczeń i on później będzie jako zapasowe źródło grzania. Samym elektrykiem (przy mojej powierzchni grzania ok 230 m2)to owszem bym nagrzał jednak brakło by mi znacznie kw i to byłby wtedy duży koszt.

Mogę co prawda przerobić legalnie Kielara na V klasę za ok 3 k z groszem to wtedy do 2030 roku byłby spokój, ale jakoś ten węgiel o nazwie ekogroszek już mnie "nudzi" :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
ODPOWIEDZ