PC luft/woda
PC luft/woda
Czesław, qrwa mać. Co tu się porobiło, że znikł temat o PC ? Albo ja głupi, albo naprawdę nie idzie znaleźć. Czy ty masz w dupie to własne forum już ?
Re: PC luft/woda
No tak - jeżeli masz na myśli ten wątek viewtopic.php?f=16&t=12209 to jest gdzie był !!!!
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Ano wychodzi że głupi jestem, bo nie mogłem, znaleźć. Zwracam honor, choć i tak mógłbyś jakoś rozruszać to forum. Może o panienkach pogadamy hehe
A tak poza tym, to przed świętami skrócono mi linię freonową o całe 10m, i wydajność widocznie wzrosła.
No jeszcze nie podjąłem decyzji czy to już, ale wstępnie wypadło mi na pompę powietrze woda - średniotemperaturową
DAIKIN Altherma 3H MT o mocy 10 kw - czyli taki hydrosplit - Powinna dać radę.
Wiem główna wada to to, że drogo wyjdzie.
Tu linki do takiej pompy https://www.daikin.pl/pl_pl/grupy-produ ... 3h-mt.html
https://salondaikin.pl/produkt/nowosc-d ... 12ew1/132/
Podobno jest cicha ale to musze sprawdzic jeszcze na żywo jak ktoś będzie taką w okolicy montował ( a najlepiej posłuchać w nocy) - wstępnie umówiłem się z przedstawicielem firmy, że dadzą mi cynk jak będą w mojej okolicy taką uruchamiać
DAIKIN Altherma 3H MT o mocy 10 kw - czyli taki hydrosplit - Powinna dać radę.
Wiem główna wada to to, że drogo wyjdzie.
Tu linki do takiej pompy https://www.daikin.pl/pl_pl/grupy-produ ... 3h-mt.html
https://salondaikin.pl/produkt/nowosc-d ... 12ew1/132/
Podobno jest cicha ale to musze sprawdzic jeszcze na żywo jak ktoś będzie taką w okolicy montował ( a najlepiej posłuchać w nocy) - wstępnie umówiłem się z przedstawicielem firmy, że dadzą mi cynk jak będą w mojej okolicy taką uruchamiać
Mój sterownik verbomat
Daikin dobry, bardzo dobry. Jak masz kasiorę, to bierz. Nikt, komu to montowałem nie narzeka. Będziesz brał pompę zintegrowaną z zasobnikiem ? Też takie montowałem, bardzo dobrze się spisują.
Wstępnie mam taką propozycję.
- Altherma EPRA10EW1+ETBH12E9W
- Zasobnik Daikin ze stali nierdzewnej EKHWS250D3V3 250 l
- Układ bufora równoległego 100l
- Zabezpieczenie antyzamrożeniowe 2x zawór NC i 2x zawór antifreez
Zastanawiam się jednak czy jednostka wewnętrzna powinna być oddzielnie czy razem ze zbiornikiem CWU zintegrowana i czy brać model z możliwością chłodzenia czy bez.
Roman pamiętasz jak te jednostki na zewnątrz chodzą - no jak głośno. Najbardziej obawiam się tego jak to w nocy będzie słychać - no i czy sąsiad to usłyszy. Odległość od pompy do ściany do domu sąsiada będzie ok 9 metrów - chociaż pompa byłaby skierowana nie wprost na jego dom ale tak gdzieś czy metry obok ( patrząc w linii prostej.)
- Altherma EPRA10EW1+ETBH12E9W
- Zasobnik Daikin ze stali nierdzewnej EKHWS250D3V3 250 l
- Układ bufora równoległego 100l
- Zabezpieczenie antyzamrożeniowe 2x zawór NC i 2x zawór antifreez
Zastanawiam się jednak czy jednostka wewnętrzna powinna być oddzielnie czy razem ze zbiornikiem CWU zintegrowana i czy brać model z możliwością chłodzenia czy bez.
Roman pamiętasz jak te jednostki na zewnątrz chodzą - no jak głośno. Najbardziej obawiam się tego jak to w nocy będzie słychać - no i czy sąsiad to usłyszy. Odległość od pompy do ściany do domu sąsiada będzie ok 9 metrów - chociaż pompa byłaby skierowana nie wprost na jego dom ale tak gdzieś czy metry obok ( patrząc w linii prostej.)
Mój sterownik verbomat
Bierz zintegrowaną. Odrzuć propozycje z monoblokiem, bo po co masz się stresować.
Chłodzenie sobie daruj, bo nie masz odpowiednich grzejników. Bierz integrę, będziesz zadowolony. Ino dokładnie sprawdź jaką moc potrzebujesz. Ja bym Ci założył 8kW, a Ty sobie to ogarniaj po swojemu. Byleś nie wyklinał na rachunki jak weźmiesz 10kW.
Chłodzenie sobie daruj, bo nie masz odpowiednich grzejników. Bierz integrę, będziesz zadowolony. Ino dokładnie sprawdź jaką moc potrzebujesz. Ja bym Ci założył 8kW, a Ty sobie to ogarniaj po swojemu. Byleś nie wyklinał na rachunki jak weźmiesz 10kW.
No rozważam wszystkie za i przeciw - zwłaszcza za splitem a monoblokiem.
Monoblok wydaje się lepszy ale ma jedna zasadniczą wadę - może mu coś zamarznąć, chociaż są zabezpieczenia.
Monoblok wydaje się lepszy ale ma jedna zasadniczą wadę - może mu coś zamarznąć, chociaż są zabezpieczenia.
Mój sterownik verbomat