Zasobnik CWU

Tematy związane z instalacjami CO - schematy, pomoc, etc.
verb
Posty: 600
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Zasobnik CWU

Post autor: verb » 5 wrz 2019, o 21:51

Uznałem, że nie będę czekał z wymianą bojlera, bo 8 lat to sporo. Kupiłem Ermeta dwupłaszcza poziomego, już gada.
Ale nie o tym w sumie... wiadomo: żeby wymieniać, trza wodę spuścić, i to co widziałem, nie było fajne. Podsumowując... ci co porywają się na nierdzewki, to im współczuję. Wg mnie (a teraz jestem "mądry"), baniak max 5 lat i na złom. Czyli: trza kupować jak najtańszy, bo każdy te 5 lat uciągnie, a po tym okresie wyp...dolić.

Pozdrawiam.

lukasz42
Posty: 485
Rejestracja: 4 sty 2018, o 21:43

Re: Zasobnik CWU

Post autor: lukasz42 » 6 wrz 2019, o 06:16

A co widziałeś ??? Pewnie samą rdze .. pozdr

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka


verb
Posty: 600
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: Zasobnik CWU

Post autor: verb » 6 wrz 2019, o 11:30

No nie, nie rozcinałem, osad był, woda wypływała brązowa, na koniec jak kawa ;)

Rafal
Posty: 562
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: Zasobnik CWU

Post autor: Rafal » 7 wrz 2019, o 13:45

Ja swój czyściłem i jest masakra pełno osadu kamienia itp. jednym słowem gnój.Obrazek

verb
Posty: 600
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: Zasobnik CWU

Post autor: verb » 7 wrz 2019, o 19:38

Ale emalia widać trzyma. Jak się do niego dostałeś ? Ile lat ma ?

Rafal
Posty: 562
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: Zasobnik CWU

Post autor: Rafal » 7 wrz 2019, o 19:56

Dostałem się przez grzałkę najpierw rurka miedziana żeby kamień odlaz potem odkurzacz. Robiłem to już drugi raz. Bojler ma 10lat emalia trzyma a anoda zezarta.

verb
Posty: 600
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: Zasobnik CWU

Post autor: verb » 8 wrz 2019, o 08:33

OK, ciekawie zrobiłeś to foto przez otwór 5/4. Ja będę wymieniał zasobnik częściej, max 5 lat i na złom, czyszczenia sobie nie wyobrażam.
Ciekawe skąd tyle kamienia, zależy od temp zadanej na baniak ?

Rafal
Posty: 562
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: Zasobnik CWU

Post autor: Rafal » 8 wrz 2019, o 08:42

To foto jest ci już wyciągałem do wiaderka. A z baniaka też mam widać ile tego jest już połowa wyciągnięta. Pono powyżej 50stopni kamień mocno się osadza.Obrazek

verb
Posty: 600
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: Zasobnik CWU

Post autor: verb » 8 wrz 2019, o 09:18

OK. Nie wiedziałem że to widok z wiadra :lol: Białe, to myślałem że emalia hehe.
Ja trzymam temp blisko 60st, więcej nie mogę bo to max co na zmywarkę można posłać. Mniej nie chcę, bo przy 6 osobach brakowałoby wody wieczorem. Po prostu: kolejne baniaki będą najtańsze 8-)
Ten Ermet wygląda dobrze, ale nie jest to super wykon, widać że manufaktura. O ile do ogólnego wyglądu przyczepić się nie idzie, to króćce przyspawane są różnie, ale to szczegół... chyba ;)

Rafal
Posty: 562
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: Zasobnik CWU

Post autor: Rafal » 8 wrz 2019, o 09:28

Ile dałeś za ten bojler?

verb
Posty: 600
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: Zasobnik CWU

Post autor: verb » 8 wrz 2019, o 09:34

869PLN plus dostawa 19PLN, za 140L. Na kotły.com zamawiałem.
Kilka taili trzeba było dokupić do miedzi i do systemu klejonego, i w sumie z 1100PLN wyszło.

Rafal
Posty: 562
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: Zasobnik CWU

Post autor: Rafal » 8 wrz 2019, o 09:39

Są jeszcze tańsze baniaki np z Red za 100 l 560zl oczywiście dwu płaszczowy.

verb
Posty: 600
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: Zasobnik CWU

Post autor: verb » 8 wrz 2019, o 09:45

Prawda. Tyle, że ja wymieniałem ze względu na wiek, i nie spodziewałem się takiego stanu - teraz jestem ciut mądrzejszy. I też trochę trzymają mnie wymiary, a ten pasował idealnie.
Aha... minus dla Ermeta za brak kapilary, trochę to nie na czasie :shock:

verb
Posty: 600
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: Zasobnik CWU

Post autor: verb » 25 wrz 2019, o 20:47

Na razie jestem zadowolony, wydajność baniaka bardzo dobra.

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1170
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Zasobnik CWU

Post autor: czp01 » 5 gru 2019, o 19:16

Masz w tym baniaku jakąś grzałkę i grzejesz nią w lecie ?
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

verb
Posty: 600
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: Zasobnik CWU

Post autor: verb » 6 gru 2019, o 07:40

Jeśli mnie pytałeś, to nie mam grzałki, choć miejsce na nią jest. U mnie kocioł i tak musi chodzić cały czas.

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1170
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Zasobnik CWU

Post autor: czp01 » 6 gru 2019, o 17:21

No Ciebie. Myślę, że już niedługo na wczesną wiosnę zmobilizuję się i wymienię swój 200 litrowy 11 letni stojący bojler bo już ledwo zipie.
Tak więc myślę, że będzie to bojler wiszący poziomy jakieś góra 160 litrów raczej dwupłaszczowy (plus grzałka)

Przy okazji zastanawiam się ile taki bojler zużył by mi prądu na CWU gdybym w lecie zrezygnował z grzania go moim monstrualnym kotłem :)

Może prądem wyszłoby taniej - ale ciężko to wyliczyć bo po prostu trzeba by to sprawdzić doświadczalnie. Jutro albo w poniedziałek kupię jakiś byle jaki miernik do gniazdka i przeprowadzę jakieś ze dwa dni doświadczalnego grzania CWU samym prądem i zobaczymy ile wciągnie kw.

Jakby zużycie prądu przez bojler było do 5 kw dziennie to mogło by tak być :) :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

verb
Posty: 600
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: Zasobnik CWU

Post autor: verb » 6 gru 2019, o 18:46

Po co Ci taki duży baniak ?
Ja nie mogę gasić kotła, bo grzejniki w łazience na dole i górze muszą iść non stop, cały rok, nie lubię jak ręczniki gniją hehe :lol:

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1170
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Zasobnik CWU

Post autor: czp01 » 6 gru 2019, o 19:58

U mnie poza zimą w łazienkach spoko i nawet za ciepło.

No 200 litrów to wiem, że za duży a Ty swój na ile osób masz ?

================
Masz 110 litrów ?
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

verb
Posty: 600
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: Zasobnik CWU

Post autor: verb » 6 gru 2019, o 21:03

Miałem 100, ale brakowało czasem, więc nowy ma 140.
6 osób obsługuje, baby leją bez opamiętania :lol:

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1170
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Zasobnik CWU

Post autor: czp01 » 7 gru 2019, o 22:03

Może masz i racje, że 140 litrów starczy - u mnie ludków mniej bo teraz tylko 2 a czasami 3 - chyba, że coś się zmieni :)


Roman - pisałeś mi kiedyś jakie bojlery są dobre - przypomnij o jakiej firmie (marce ) mówiłeś ?


Ten Ermet https://www.bojlery.pl/bojler-dwuplaszc ... ianka.html jest ciekawy ale nie wiadomo jak z trwałością przy tej żywicy.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

verb
Posty: 600
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: Zasobnik CWU

Post autor: verb » 8 gru 2019, o 07:34

Nie wiem ile chcesz wydać. Ja mam dokładnie tego ermeta, jak padnie to Ci powiem jak z trwałością, mi wystarczy 5lat. Każdy kolejny będę kupował jak najtańszy.
Możesz kupić Termica, drogi, wydajność bardzo dobra, izolacja bardzo dobra. Po drugiej stronie Kospel, tani, wydajność bardzo dobra, izolacja średnia.

Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1170
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Zasobnik CWU

Post autor: czp01 » 8 gru 2019, o 09:28

No nie Termica kosztuje tyle co ponad 3 Ermety - bez przesady :)

Tak więc na razie na 1 miejscu ten Ermet 140 litrów ale jeszcze poszukam co by mogło być :)
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania

Rafal
Posty: 562
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: Zasobnik CWU

Post autor: Rafal » 8 gru 2019, o 09:33

Kospel też jest ok

verb
Posty: 600
Rejestracja: 21 maja 2017, o 20:27

Re: Zasobnik CWU

Post autor: verb » 8 gru 2019, o 10:21

Termica jest z nierdzewki, czyli teoretycznie wieczny, ale nie wyobrażam sobie używać jakiegokolwiek bojlera wiecznie, bez płukania.
Kospel jest wystarczający, byle dwupłaszczowy.

ODPOWIEDZ
kuchnie wrocław opinie