Elektrownia Rybnik została wykupiona przez grupę PGE - a prezes grupy deklaruje, że chce rozbudować elektrownię i zasilić w ciepło całe miasto
" jest perspektywa rozbudowy sieci ciepłowniczej, która umożliwi pokrycie całego zapotrzebowania miasta na poziomie ok. 560 MWt, a rozwój sieci ciepłowniczej połączony ze wzrostem produkcji ciepła ze źródeł kogeneracyjnych jest jednym z kluczowych sposobów na poprawę jakości powietrza w Rybniku."
Tak więc rysuję się szansa na poprawę jakości powietrza. Na wiosnę 2018 r. ma być gotowy plan tego przedsięwzięcia - czyli pożyjemy to zobaczymy co z tego wyniknie.
Dobrze by było nie kupować do kotłowni kolejnego złoma z V klasą, a tylko się podłączyć do sieci ciepłowniczej. No nikt nie mówi jeszcze w jakiej cenie to ciepło dla końcowego i indywidualnego odbiorcy ciepła będzie. W ciemno daje 1k więcej za rok niż teraz i jestem za podłączeniem się do sieci
Hmm tylko czy verbomat będzie mi mógł jakoś zarządzić tym pobieraniem ciepła
Alternatywa dla kotła
Alternatywa dla kotła
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
Re: Alternatywa dla kotła
W Bogatyni- dostawca ciepła El. Turów(PGE) większość co miała możliwość przejścia na węzeł zrezygnowała z kotłów. Sprawa jest prosta. Jeśli policzyć koszty opału + "koszt robocizny przy weglu" wychodzi na to samo.
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Re: Alternatywa dla kotła
Wszystko zależy od tego jaki budujesz dom, jakie będzie miał zapotrzebowanie na energię. Może okazać się że wystarczy Ci grzanie np klimatyzacją, matami na podczerwień itp. bez konieczności inwestowania w gaz czy pompę ciepła.
Warto jest zajrzeć sobie na stronę Saunierduval https://www.saunierduval.pl/ Opisane są tutaj wady oraz zalety każdego z tych rozwiązań. Warto jest się zastanowic co konkretnie będzie się sprawdzało u nas.
Warto jest zajrzeć sobie na stronę Saunierduval https://www.saunierduval.pl/ Opisane są tutaj wady oraz zalety każdego z tych rozwiązań. Warto jest się zastanowic co konkretnie będzie się sprawdzało u nas.