IE 42
Re: verbomat
Spoko pójdę wyczyscic później, ale wątpie
Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
Jest pierwsza ofiara orkanu. Po przywróceniu zasilania BET padł. Gdy jest podłączony wszystkie kontrolki świeca a wyswietlacz od sterownika jest nieczytelny. Po odłączeniu bramki wszystko ok.
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
A skąd mi to wiedzieć? U mnie w domu nie. Na linii może. Wywaliło w całej wsi.
Już zeedytowalem nie będę zmieniał, zobaczę co bedzie rano. Bo zaraz cwu dojdzie itd itp to bym namieszal
A widzę że Ty mocno namieszales w parametrach.. Ja nie ruszam
A widzę że Ty mocno namieszales w parametrach.. Ja nie ruszam
Staryk ja na Twoim miejscu zacząłbym od porządnego przeglądnięcia tego grzmota, znaczy palnika.
Ty masz chyba faje? wyczyść komorę, sprawdź czy szczelny jest ten dekiel od spodu, ściągnij talerz, ściągnij koronkę, luknij na kolano ( Roman widział ostatnio jak wyglądało kolano u gościa ), wyczyść to wszystko dokładnie i poskładaj do kupy jak trza.
Czym Ty tam palisz, groszkiem czy jakimś goownem?
Ty masz chyba faje? wyczyść komorę, sprawdź czy szczelny jest ten dekiel od spodu, ściągnij talerz, ściągnij koronkę, luknij na kolano ( Roman widział ostatnio jak wyglądało kolano u gościa ), wyczyść to wszystko dokładnie i poskładaj do kupy jak trza.
Czym Ty tam palisz, groszkiem czy jakimś goownem?
Palę groszkiem teoretycznie chwalowice. Piszę teoretycznie bo papieru nie widziałem. Takie rzeczy co mówisz o koronie itd to mogę zrobić po sezonie nie teraz. Za długo by mi to zeszło. Kocioł ma niecałe 5 lat więc powinno być ok i w sumie można powiedzieć że było i teraz się coś zje... Ale dam mu popracowac po wyczyszczeniu niech ma i powinno się poprawić.
Dzieki za radę miałem zamiar i tak go przejrzeć po sezonie
Z drugiej strony 50kg to zaledwie około 10kW jak chałpa wielka bez ocieplenia to mnie to tam nie dziwi za bardzo.
Jakiej mocy jest ten kocioł? bo ja tam nie za bardzo śledzę kto w czym smrodzi
Jakiej mocy jest ten kocioł? bo ja tam nie za bardzo śledzę kto w czym smrodzi
Chłopie niektórzy po 3 czy 4 latach palniki wymieniają bo juz nadszedł ich koniec a Ty nie przejrzałeś nawet?staryk pisze: ↑18 sty 2018, o 21:09 Palę groszkiem teoretycznie chwalowice. Piszę teoretycznie bo papieru nie widziałem. Takie rzeczy co mówisz o koronie itd to mogę zrobić po sezonie nie teraz. Za długo by mi to zeszło. Kocioł ma niecałe 5 lat więc powinno być ok i w sumie można powiedzieć że było i teraz się coś zje... Ale dam mu popracowac po wyczyszczeniu niech ma i powinno się poprawić.
A ile to jest roboty że aż do wiosny chcesz to odkladać.
Może te całe mecyje są zbędne?
No jak widziałem jak u mnie palnik wyjmowali to nie było to takie proste że względu na ciężar a nie ma mi kto pomoc. Jeśli chodzi o wyczystke to 2x w tym sezonie to robiłem.
Nie twierdzę że to niemożliwe ale na 1szy raz jak robić to trudne i obawiam się że przeciagnie się i lipa
Nie twierdzę że to niemożliwe ale na 1szy raz jak robić to trudne i obawiam się że przeciagnie się i lipa
Ja Ci nie każe całego palnika wyciągać bo to o czym pisałem nie wymaga tego.
Ściągasz talerz i koronkę
Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
No właśnie u mnie wymaga niestety. Szczególnie jeśli chodzi o zdjęcie korony która nie wyjdzie przez drzwiczki
Zaraz pójdę zmierzyć drzwiczki i zapytam czy przez takie to zrobicie. Ja wiem ze nie
Zaraz pójdę zmierzyć drzwiczki i zapytam czy przez takie to zrobicie. Ja wiem ze nie
staryk - ja swoją kotłową fajkę czyszczę przeważnie raz do roku i zawsze jest tam trochę do roboty a robię to tak http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/cz ... index.html . Mój palnik to zwykła fajka Pancerpola PPS50 kw ( no teraz mam mniejszy PPS 25 kw)
Wyczyścić i uszczelnić i zawsze na początku po takiej operacji jest lepiej
Wyczyścić i uszczelnić i zawsze na początku po takiej operacji jest lepiej
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Czesław prawie wzorowo
Hmmm? może jeszcze nie widziałem wszystkich kotłów ale w tych co cos grzebałem to nie było możliwości wyciągnięcia palnika w całości z talerzem jeśli chodzi o faje ale żeby talerza nie wyciągnąć przez drzwiczki?
Jeśli nawet producent Twojego kotła miał jakies dziwne fantazje w temacie budowy kotów to talerz zawsze może ściągnąć i zostawić w kotle, posprawdzać i wyczyścić wszystko, oczyścić na końcu talerz, zasmarkać sylikonem o założyć.
Nie gadaj mi że czegoś się nie da
Ok no to proszę dziura jak na zdjęciu 30x15 powodzenia rzyczs a oczywiscie że można wyjąć z talerzem, bo odkreca się całe to czarne, a hefa na pewno widziałeś. Serwisant pierwsze jak przyjechał to też przez dziurę próbował i efekt taki ze palnik wyjęte. Może słaby serwisant, ale sorry 1000 łatwiej. Nie mam innych drzwiczek jak inni
Robota dla ginekologa przez taką dziurę jak znalazł
Robota dla ginekologa przez taką dziurę jak znalazł
Widzę że nagle ginekologow wcielo
Ja tylko swój palnik rozbierałem ale jak budowę masz podobną do mojego (tak jak wyżej na moim linku) a jak talerz da się odkręcić a jego średnica jest mniejsza od szerokości Twojego okienka to powinien swobodnie wyjść ( choćby pod skosem ).
To tylko sugestia bo nie widziałem Twojego kotła ani nie wiem jak zbudowany jest dokładnie Twój palnik - chociaż to też zwykła fajka
Ps.
A tam poniżej palnika masz jeszcze jedne drzwiczki aby odkręcić dno palnika ?
To tylko sugestia bo nie widziałem Twojego kotła ani nie wiem jak zbudowany jest dokładnie Twój palnik - chociaż to też zwykła fajka
Ps.
A tam poniżej palnika masz jeszcze jedne drzwiczki aby odkręcić dno palnika ?
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
No właśnie pisałem o tym że talerz nie wyjdzie. Budowa jest b prosta jeśli dobrze pamiętam fajka korona i talerz. Naprawdę jest ciężkie do zrobienia żeby nie powiedzieć że niemożliwe. Jeśli jest ktoś chętny na serwis jestem gotów ponieść jakies sensowne koszty. Nie wiem ile taka przyjemność może kosztować...
Wygląda na to że jest słabe napięcie w sieci. Piec wygasł, żarówki migają. Ciekawe czy sterownik będzie żył.
No właśnie dziś spada spalanie a w sumie. Od wczoraj gdzieś od 19. Jak tak pizga to wyczystke wyjmuje z komina.
Wszystko cacy a rano i deflektor z odłozona sadza taka 'górka' w dół się robi pewnie zaczął dostawac za mało paliwa. Karoki ściągać nie będę bo to 2gi koniec świata Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
Wszystko cacy a rano i deflektor z odłozona sadza taka 'górka' w dół się robi pewnie zaczął dostawac za mało paliwa. Karoki ściągać nie będę bo to 2gi koniec świata Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
No taka sadza jakby za. Mało powietrza, ale to się robi zazwyczaj jak ogień jest wysoko i w połowie okala deflektor
W d... mam czy deflektor czysty czy nie. To efekt był tego że zapchaly znów dysze przez sklejke i mniej powietrza dostawał to główny 'problem' l. Różnica taka że było z każdej strony. Oczywiście największe od dmuchawy
No spoko, ale zdjąć go będę mógł po tym jak wygasze kocioł na długo tak żeby ostygl.. Lub dopiero na wiosnę jak wyciągnę palnik. Nie twierdzę że tak nie jest po prostu zdjąć to mogę jedynie ręką a gorące jak cholera