IE 42

Sterowniki kotłowe
staryk

Re: verbomat

Post autor: staryk »

Spoko pójdę wyczyscic później, ale wątpie

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

energotop

Post autor: energotop »

Jest pierwsza ofiara orkanu. Po przywróceniu zasilania BET padł. Gdy jest podłączony wszystkie kontrolki świeca a wyswietlacz od sterownika jest nieczytelny. Po odłączeniu bramki wszystko ok.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

energotop

A skąd mi to wiedzieć? U mnie w domu nie. Na linii może. Wywaliło w całej wsi.

staryk

staryk

Już zeedytowalem nie będę zmieniał, zobaczę co bedzie rano. Bo zaraz cwu dojdzie itd itp to bym namieszal

A widzę że Ty mocno namieszales w parametrach.. Ja nie ruszam

karoka65
Kontakt:

Post autor: karoka65 »

Staryk ja na Twoim miejscu zacząłbym od porządnego przeglądnięcia tego grzmota, znaczy palnika.
Ty masz chyba faje? wyczyść komorę, sprawdź czy szczelny jest ten dekiel od spodu, ściągnij talerz, ściągnij koronkę, luknij na kolano ( Roman widział ostatnio jak wyglądało kolano u gościa ), wyczyść to wszystko dokładnie i poskładaj do kupy jak trza.
Czym Ty tam palisz, groszkiem czy jakimś goownem?
staryk

Palę groszkiem teoretycznie chwalowice. Piszę teoretycznie bo papieru nie widziałem. Takie rzeczy co mówisz o koronie itd to mogę zrobić po sezonie nie teraz. Za długo by mi to zeszło. Kocioł ma niecałe 5 lat więc powinno być ok i w sumie można powiedzieć że było i teraz się coś zje... Ale dam mu popracowac po wyczyszczeniu niech ma i powinno się poprawić.

Dzieki za radę miałem zamiar i tak go przejrzeć po sezonie

karoka65
Kontakt:

Z drugiej strony 50kg to zaledwie około 10kW jak chałpa wielka bez ocieplenia to mnie to tam nie dziwi za bardzo.
Jakiej mocy jest ten kocioł? bo ja tam nie za bardzo śledzę kto w czym smrodzi :)
karoka65
Kontakt:

staryk pisze: 18 sty 2018, o 21:09 Palę groszkiem teoretycznie chwalowice. Piszę teoretycznie bo papieru nie widziałem. Takie rzeczy co mówisz o koronie itd to mogę zrobić po sezonie nie teraz. Za długo by mi to zeszło. Kocioł ma niecałe 5 lat więc powinno być ok i w sumie można powiedzieć że było i teraz się coś zje... Ale dam mu popracowac po wyczyszczeniu niech ma i powinno się poprawić.

Dzieki za radę miałem zamiar i tak go przejrzeć po sezonie

Chłopie niektórzy po 3 czy 4 latach palniki wymieniają bo juz nadszedł ich koniec a Ty nie przejrzałeś nawet?
A ile to jest roboty że aż do wiosny chcesz to odkladać.
Może te całe mecyje są zbędne?
staryk

No jak widziałem jak u mnie palnik wyjmowali to nie było to takie proste że względu na ciężar a nie ma mi kto pomoc. Jeśli chodzi o wyczystke to 2x w tym sezonie to robiłem.

Nie twierdzę że to niemożliwe ale na 1szy raz jak robić to trudne i obawiam się że przeciagnie się i lipa

karoka65
Kontakt:

Ja Ci nie każe całego palnika wyciągać bo to o czym pisałem nie wymaga tego.
Rafal

Post autor: Rafal »

Ściągasz talerz i koronkę

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

staryk

No właśnie u mnie wymaga niestety. Szczególnie jeśli chodzi o zdjęcie korony która nie wyjdzie przez drzwiczki

Zaraz pójdę zmierzyć drzwiczki i zapytam czy przez takie to zrobicie. Ja wiem ze nie

Awatar użytkownika
czp01
Kontakt:

Post autor: czp01 »

staryk - ja swoją kotłową fajkę czyszczę przeważnie raz do roku i zawsze jest tam trochę do roboty a robię to tak http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/cz ... index.html . Mój palnik to zwykła fajka Pancerpola PPS50 kw ( no teraz mam mniejszy PPS 25 kw)

Wyczyścić i uszczelnić i zawsze na początku po takiej operacji jest lepiej :)
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
karoka65
Kontakt:

Czesław prawie wzorowo :)
karoka65
Kontakt:

staryk pisze: 18 sty 2018, o 21:35 No właśnie u mnie wymaga niestety. Szczególnie jeśli chodzi o zdjęcie korony która nie wyjdzie przez drzwiczki

Zaraz pójdę zmierzyć drzwiczki i zapytam czy przez takie to zrobicie. Ja wiem ze nie
Hmmm? może jeszcze nie widziałem wszystkich kotłów ale w tych co cos grzebałem to nie było możliwości wyciągnięcia palnika w całości z talerzem jeśli chodzi o faje ale żeby talerza nie wyciągnąć przez drzwiczki?
Jeśli nawet producent Twojego kotła miał jakies dziwne fantazje w temacie budowy kotów to talerz zawsze może ściągnąć i zostawić w kotle, posprawdzać i wyczyścić wszystko, oczyścić na końcu talerz, zasmarkać sylikonem o założyć.
Nie gadaj mi że czegoś się nie da :)
staryk

Ok no to proszę dziura jak na zdjęciu 30x15 powodzenia rzyczs a oczywiscie że można wyjąć z talerzem, bo odkreca się całe to czarne, a hefa na pewno widziałeś. Serwisant pierwsze jak przyjechał to też przez dziurę próbował i efekt taki ze palnik wyjęte. Może słaby serwisant, ale sorry 1000 łatwiej. Nie mam innych drzwiczek jak inni

Robota dla ginekologa przez taką dziurę jak znalazł
IMG_20180118_215037.jpg
Obrazek

staryk

Widzę że nagle ginekologow wcielo :)

Awatar użytkownika
czp01
Kontakt:

Post autor: czp01 »

Ja tylko swój palnik rozbierałem ale jak budowę masz podobną do mojego (tak jak wyżej na moim linku) a jak talerz da się odkręcić a jego średnica jest mniejsza od szerokości Twojego okienka to powinien swobodnie wyjść ( choćby pod skosem ).

To tylko sugestia bo nie widziałem Twojego kotła ani nie wiem jak zbudowany jest dokładnie Twój palnik - chociaż to też zwykła fajka :(

Ps.

A tam poniżej palnika masz jeszcze jedne drzwiczki aby odkręcić dno palnika ?
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
staryk

No właśnie pisałem o tym że talerz nie wyjdzie. Budowa jest b prosta jeśli dobrze pamiętam fajka korona i talerz. Naprawdę jest ciężkie do zrobienia żeby nie powiedzieć że niemożliwe. Jeśli jest ktoś chętny na serwis jestem gotów ponieść jakies sensowne koszty. Nie wiem ile taka przyjemność może kosztować...

energotop

Wygląda na to że jest słabe napięcie w sieci. Piec wygasł, żarówki migają. Ciekawe czy sterownik będzie żył.

staryk

No właśnie dziś spada spalanie a w sumie. Od wczoraj gdzieś od 19. Jak tak pizga to wyczystke wyjmuje z komina.
Wszystko cacy a rano i deflektor z odłozona sadza taka 'górka' w dół się robi pewnie zaczął dostawac za mało paliwa. Karoki ściągać nie będę bo to 2gi koniec świata :)
IMG_20180119_080444.jpg
Załącznik IMG_20180119_080444.jpg nie jest już dostępny

staryk

No taka sadza jakby za. Mało powietrza, ale to się robi zazwyczaj jak ogień jest wysoko i w połowie okala deflektor

staryk

W d... mam czy deflektor czysty czy nie. To efekt był tego że zapchaly znów dysze przez sklejke i mniej powietrza dostawał to główny 'problem' l. Różnica taka że było z każdej strony. Oczywiście największe od dmuchawy

staryk

No spoko, ale zdjąć go będę mógł po tym jak wygasze kocioł na długo tak żeby ostygl.. Lub dopiero na wiosnę jak wyciągnę palnik. Nie twierdzę że tak nie jest po prostu zdjąć to mogę jedynie ręką a gorące jak cholera

ODPOWIEDZ