IE 42
Re: verbomat
Ok noi super, ja jestem zwykłym użytkownikiem i widzę tylko to co mam w kotle i tylko swoj kocioł. No właśnie zadana ustawiona niżej ale to też idzie mniej na dom. Zmian żadnych nie robiłem odkąd napisalem. Później będę kombinował. Będę starał się ustawić tak zeby stan jak po czyszczeniu palnika pozostał jak najdluzej, a doprowadzić może mnie tylko do tego metoda prób i błędów( z 'wiedzą' jaką posiadam np teraz widzę ile daje czyszczenie kotła choćby po spalinach.
Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
Dokonanie tak
Od dawna mam już taką zasadę, że czyszczę kocioł co każdy kolejny zasyp ( no jedynie palnika nie ruszam) - mój wymiennik jest ciężki do czyszczenia bo te żeliwne żeberka są co najmniej wkurzające. Niemniej trzeba czyścić aby utrzymać jaką taką sprawność kotła
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Znam taki wymiennik w zasypowym mam
Staryk zdaj raport [emoji4]
Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Hm ogólnie spalanie nareszcie zaczęło spadać, ale co ciekawe zrobiło się ciemno w piecu. Trochę chyba za sprawą opału choć z tego samego transportu i niby ten sam opał. Próbuję teraz to jakoś ogarnąć, a przede wszystkim to żeby nie kopcil w mocy minimalnej. Za dużo (prawie nic) nie zmienialem od tego co było jedyna różnica że pali się zdecydowanie niżej.
W ciągu dnia go zasypalem i wprowadzilem nowa wagę opału jaka mi wyszło to automatycznie wtedy spalanie skoczylo, ale jak wspomniałem na początku jakoś zaczyna spadać.
Zastanawia mnie tylko czemu po wczorajszym czyszczeniu wymiennik już mam usyfiony że hej ale powoli dojdę jak i to mieć czyste
W ciągu dnia go zasypalem i wprowadzilem nowa wagę opału jaka mi wyszło to automatycznie wtedy spalanie skoczylo, ale jak wspomniałem na początku jakoś zaczyna spadać.
Zastanawia mnie tylko czemu po wczorajszym czyszczeniu wymiennik już mam usyfiony że hej ale powoli dojdę jak i to mieć czyste
Spoko ustawi się. Głupie pytanie czy deflektor powinien być biały jak idzie w max czy jak w min.
Pewnie odpowiedź będzie że zawsze, ale przyjmijmy opcje że się nie da zawsze to lepiej w której opcji?
Pewnie odpowiedź będzie że zawsze, ale przyjmijmy opcje że się nie da zawsze to lepiej w której opcji?
Lepiej w tej w której będzie pracować dłużej.
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Dzięki do tego będę zmierzal, on się czyści nie jest cały czas ciemny ale teraz sobie pracuje nic nie zmieniam niech pochodzi zresztą zaraz El clasico to nie zejdę
Że Barcelona gra z Realem. Ja zaraz też... Tylko skończę pracę
Tak dokładnie gran derbi, sprawdziłem w piwnicy po zmianach odpowiedni net by w razie czego obejrzeć
Super będzie jeszcze jedna czerwien coś mi się zdaje. Jeszcze trochę w dziada pograja i któryś nie wytrzyma
Wygląda na to że wiatr poprzez cug robi większe spustoszenie w kotle większe niż Messi w realu. Spalanie poszło o 2kg w górę i idzie dalej. Otworzyłem wyczystke żeby zmniejszyc cug może coś pomoże
Spalanie masz nie złe
To chyba nie na mój patrzysz 38,5 było rano a ogólnie koło 39 się krecilo a teraz 43
Twój patrzę na początku miałeś niskie to czemu teraz wzrosło
No zaczęło rosnąć z tym jak wiatr zaczął wzrastać, a czy tj powiązane to nie wiem ustawień nie zmienialem na dworze coraz cieplej. Żaden grzejnik więcej nie odkrecony czy woda brana nic więcej tylko wiatr dlatego tak sobie to połączylem a czy dobrze nie wiem
Zainwestuj w RCk sprawdza się
No właśnie sprawdza poniekąd czy to coś pomoże stąd otworzylem wyczystke i obserwuje co będzie. W wyszczystce ciągnie że zapalke gasi inaczej sprawdzić nie mam jak. Co mi Się rck jak mam tak jakby non stop był otwarty i póki co nie pomaga narazie więc rck też byłby otwarty non stop
Wiadomo że z moją grawitacyjna wentylacja też jest ciekawie jak wieje tka mocno
Wiadomo że z moją grawitacyjna wentylacja też jest ciekawie jak wieje tka mocno
To byłby teraz cały czas otwarty, a jakby ciąg się zmniejszył to by się przymykał. Wyczystka się nie przymknie, a będzie gorzej jak zrobi się cofka.
Wiem jak działa rck, ale jeśli okaże dobrze rozumiem to zbyt mocny ciąg też nie jest dobry. Dlatego też będę próbował sprawdzić czy przy otwartej wyczystce jak nie będzie wiatru ciąg też będzie prawidlowy(nie wiem czy to w ogóle możliwe). Jeśli tak będzie to będę musiał co innego pomyślę nie rck. Ogólnie z tego co pamiętam przy paleniu w zasypowcu(kilka lat temu) jak drzwiczki po 2 stornie komina były otwarte to cug bardzo słaby.
Czy to że wcześniej drzwiczki były mniej więcej na tym samym poziomie(tylko z 2 strony komina) to powodowało(słaby cug)
Obecnie wyczystka jest dużo niżej i po tej samej stronie co wejście do komina a cug jest ok mimo jej otwarcia(mówię o sytuacji jak dzisiaj, bo w innej nie sprawdzalem). Czy kwestia cugu to 'zasluga' ciąglej pracy podajnikowca czy to totalnie bez znaczenia bo zasypowiec i tak zapewne mi wyższe spaliny?
Jeszcze jedno czy tzw Ztka(napowietrzanie kotłowni) może wzmacniac cug?
Czy to że wcześniej drzwiczki były mniej więcej na tym samym poziomie(tylko z 2 strony komina) to powodowało(słaby cug)
Obecnie wyczystka jest dużo niżej i po tej samej stronie co wejście do komina a cug jest ok mimo jej otwarcia(mówię o sytuacji jak dzisiaj, bo w innej nie sprawdzalem). Czy kwestia cugu to 'zasluga' ciąglej pracy podajnikowca czy to totalnie bez znaczenia bo zasypowiec i tak zapewne mi wyższe spaliny?
Jeszcze jedno czy tzw Ztka(napowietrzanie kotłowni) może wzmacniac cug?
No i nastała wigilia a wiadomo, że po uroczystej kolacji rozpakowuje się wszelkie prezenty
to i kociołek może coś dostanie
to i kociołek może coś dostanie
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
A mój to chyba nie wie co to post zaczął święta wczesniej obzarstwem
Ok, już zamknąłem zetke bo wiało że hej.
Spalanie takie bo b krotko jest na minimalnej jakby cały czas gonił znowu
Spalanie takie bo b krotko jest na minimalnej jakby cały czas gonił znowu