Przewymiarowanie instalacji względem falownika

Może założymy sobie fotowoltaikę ?
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Przewymiarowanie instalacji względem falownika

Post autor: czp01 »

Firma Fronius twierdzi, że moc instalacji fotowoltaicznej można, a wręcz należy przewymiarować względem mocy falownika bo wtedy osiąga się najbardziej optymalną sprawność i wydajność produkcji prądu.

Jakoś jako laik w tym temacie nie mogłem się do tej myśli przyzwyczaić bo przecież przy zaistnieniu optymalnych warunków pogodowych jak falownik ma mniejszą moc od instalacji to po prostu nadwyżkę produkcji prądu odetnie po stronie prądu stałego czyli będzie jakiś tam procent straty.

W moim przypadku panele mają 9,75 kw a falownik Fronius ma 8,2 kw czyli przewymiarowanie instalacji wynosi 118,9 %.

Zaobserwowałem, że przy sprzyjających warunkach falownik odcina wszystko powyżej 8,2 kw a najwięcej zaobserwowałem odcięcie przy 8,254 kw. Są to jednostkowe przypadki ale jednak są. Na wykresach objawia się to charakterystycznym spłaszczeniem, tam gdzie było odcięcie.

Oby tylko w skali roku te straty nie były jakoś istotne!

Obrazek
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Przewymiarowanie instalacji względem falownika

Post autor: czp01 »

Rafał jak dobrze to liczę to masz przewymiarowanie trochę większe bo 3,0 kw falownika do 3,72 kw paneli czyli 124% i jak często obserwujesz odcięcia na falowniku ?
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
Rafal
Posty: 577
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: Przewymiarowanie instalacji względem falownika

Post autor: Rafal »

Nie miałem jeszcze odcięcia falownika, a specjalnie dałem więcej paneli fronius nawet zaleca przewymiarowac. Panele tracą swoją sprawność to po paru latach będzie dobrze.
Rafal
Posty: 577
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: Przewymiarowanie instalacji względem falownika

Post autor: Rafal »

czp01 pisze:Firma Fronius twierdzi, że moc instalacji fotowoltaicznej można, a wręcz należy przewymiarować względem mocy falownika bo wtedy osiąga się najbardziej optymalną sprawność i wydajność produkcji prądu.

Jakoś jako laik w tym temacie nie mogłem się do tej myśli przyzwyczaić bo przecież przy zaistnieniu optymalnych warunków pogodowych jak falownik ma mniejszą moc od instalacji to po prostu nadwyżkę produkcji prądu odetnie po stronie prądu stałego czyli będzie jakiś tam procent straty.

W moim przypadku panele mają 9,75 kw a falownik Fronius ma 8,2 kw czyli przewymiarowanie instalacji wynosi 118,9 %.

Zaobserwowałem, że przy sprzyjających warunkach falownik odcina wszystko powyżej 8,2 kw a najwięcej zaobserwowałem odcięcie przy 8,254 kw. Są to jednostkowe przypadki ale jednak są. Na wykresach objawia się to charakterystycznym spłaszczeniem, tam gdzie było odcięcie.

Oby tylko w skali roku te straty nie były jakoś istotne!

Obrazek
Ale u ciebie to jest max falownika on więcej nie wydoli jak 8.2kw.
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Przewymiarowanie instalacji względem falownika

Post autor: czp01 »

No wiem że max falownika i przebija czasami tylko do 8,254 kw a u Ciebie faktycznie nie zdarzyło się, że Ci przebije falownik czyli powyżej 3,0 kw ? a chyba powinien bo masz większe przewymiarowanie hmmm - chyba, że to kwestia ustawienia paneli i kierunku.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
Rafal
Posty: 577
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: Przewymiarowanie instalacji względem falownika

Post autor: Rafal »

Dla mnie to jest poprostu max falownika i wykorzystany w 100%. Jak jest czyste niebo to od godziny 10do 16 pracuje na maxa.
Awatar użytkownika
czp01
Posty: 1241
Rejestracja: 24 paź 2013, o 22:03
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: Przewymiarowanie instalacji względem falownika

Post autor: czp01 »

No fakt tak jak dzisiaj góra "max" powyżej 3019 W robi Ci odcięcie no bo więcej nie przepuści.

Zawsze jednak w takich sytuacjach mam taki niedosyt, że większy falownik puściłby w takich momentach szczytu więcej prądu no i to odcięcie to fizyczna strata ( przynajmniej namacalna bo ją widać, bo falownik odcina) Z drugiej strony przy przewymiarowanej instalacji falownik będzie więcej chodził z wyższą sprawnością w swojej mocy nominalnej - no ale tego to już tak wprost nie widać :)

=============================================
Sąsiad ma instalację 8,4 kw z takim samym falownikiem jak ja czyli 8,2 kw czyli prawie bez przewymiarowania i w godzinach szczytu falownik też odcina mu powyżej 8,2 czyli jego instalacja w takich momentach produkuje gdzieś w granicach 97% możliwości paneli a moja produkuje mniej bo 84 % możliwości paneli no chociaż więcej kw.
________________________________________
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
Rafal
Posty: 577
Rejestracja: 29 lis 2017, o 21:31
Lokalizacja: Kielcza

Re: Przewymiarowanie instalacji względem falownika

Post autor: Rafal »

Ale za to od jesieni ty zyskujesz bo produkuje ci więcej kWh. Dla mnie obcięcie jest wtedy gdy falownik się wyłączy całkiem. I tak by mówię panele stracą swoją sprawność i sąsiadowi będzie mniej produkował. A i twój falownik wcześniej się rozpędza do produkcji.
szynoo
Posty: 1
Rejestracja: 21 maja 2021, o 13:54

Re: Przewymiarowanie instalacji względem falownika

Post autor: szynoo »

Ja zmieniłem sobie falownik na FoxEss, trójfazowy. Niezwykle solidnie wykonany sprzęt i cena tez dobra.
ODPOWIEDZ