Tak więc mogę przyjąć, że grzanie CWU prądem w zimie zużywało 7,4 kw na dobę.czp01 pisze: ↑13 gru 2019, o 08:40 Tak więc grzanie grzałką 1,4 kw 200 litrowego bojlera dla 2 osób ( prysznice a nie wanna) do temperatury około 48 st C .
Grzanie z termostatem i programatorem w strefach czasowych od 6,00 do 7,30, od 13,00 do 15,30 i od 18,00 do 23,00 :
- pierwsza doba z wynikiem 5,6 kw
- druga doba z wynikiem 7,41 kw
----------------------------------------
średnia z tych 2 dni to 6,5 kw
====================================================================================================
Grzanie bez programatora (bez stref czasowych) z samym termostatem:
- pierwsza doba z wynikiem 7,3 kw
====================================================================================================
Na powyższym test grzania zakończono.
Kwestię ustalenia czy bez stref czasowych grzałka pobierze więcej prądu uważam za nie rozstrzygniętą.
Trzeba by przeprowadzić więcej testów a najlepiej na początek bez żadnego pobierania ciepłej wody i bez cyrkulacji, a później przy normalnym użytkowaniu. Powrócę do tego tematu jak wymienię na wiosnę bojler na nowy i mniejszy a może i znacznie skrócę rurki cyrkulacji CWU to wtedy się pobawimy w nowe testy w okresie letnim Niemniej przy poborze przez grzałkę 7,3 kw na dobę wychodzi ok 131,4 zł na miesiąc to też grzanie ekogroszkiem w okresie letnim wydaje się nie mieć sensu.
W czasie testów kocioł spalał mi bez CWU od 15,6 do 17 kg na dobę to teraz z CWU zużycie powinno wzrosnąć, gdzieś o około 3 do 4 kg.
CWU - grzanie prądem
CWU - grzanie prądem
W zimie doświadczalnie sprawdzałem ile prądu zużyje grzanie mojego 200 litrowego bojlera (LEMET - (pionowy jedna spirala) oryginalną grzałką 1 fazową 1,4 kw. Kocioł odciąłem zaworami kulowymi od zasilania z kotła i wyszło tak jak poniżej:
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Re: CWU - grzanie prądem
Teraz po sezonie zimowym kocioł zagasiłem a bojler CWU grzeję już tylko prądem i okazało się, że poprzednie prognozy dobowego zużycia kw należy mocno zweryfikować
Tak więc aktualne wyniki są następujące :
- grzanie bojlera w sposób ciągły - potrzebuje 21,0 kw na dobę,
- grzanie w trzech strefach rano, południe i wieczorem - potrzebuje 15,0 kw na dobę,
Grzałka z termostatem, ustawionym na ok 50 st C.
Wszystkie możliwe zawory bojlera pozakręcane aby wyeliminować większe straty ale nie za wiele to pomogło. Bojler 200 litrowy 11 letni LEMET - ocieplony oryginalną pianką (jeszcze go nie wymieniłem). Zużycie prądu w okresie zimowym było mniejsze bo widocznie bojler trochę podciągał ciepłej wody z instalacji pomimo zamkniętych zaworów.
Wniosek: w moim przypadku grzanie bojlera CWU prądem w okresie letnim jest o wiele droższe niż grzanie CWU kotłem z ekogroszkiem.
Tak więc aktualne wyniki są następujące :
- grzanie bojlera w sposób ciągły - potrzebuje 21,0 kw na dobę,
- grzanie w trzech strefach rano, południe i wieczorem - potrzebuje 15,0 kw na dobę,
Grzałka z termostatem, ustawionym na ok 50 st C.
Wszystkie możliwe zawory bojlera pozakręcane aby wyeliminować większe straty ale nie za wiele to pomogło. Bojler 200 litrowy 11 letni LEMET - ocieplony oryginalną pianką (jeszcze go nie wymieniłem). Zużycie prądu w okresie zimowym było mniejsze bo widocznie bojler trochę podciągał ciepłej wody z instalacji pomimo zamkniętych zaworów.
Wniosek: w moim przypadku grzanie bojlera CWU prądem w okresie letnim jest o wiele droższe niż grzanie CWU kotłem z ekogroszkiem.
Mój sterownik verbomat
Pomijając zużycie prądu - to moja grzałka 1,4 kw przy tym 200 litrowym bojlerze jest po prostu niewydolna.
Przy małym zużyciu wody ok daje radę utrzymać zadaną temperaturę, ale przy większym zużyciu podnosi temperaturę godzinami w nieskończoność czyli jest po prostu słabizna.
Z dedykowanych grzałek do tego bojlera LEMET ma dwie lepsze opcje:
1. Grzałkę jednofazową o mocy 3000 W.
2. Grzałkę trójfazową o mocy 4500 W.
Druga opcja wydaje się o wiele lepsza bo mocniejsza i równomiernie obciąży mi 3 fazy ( czyli zyskuje auto konsumpcja prądu ) - tu jednak jest problem bo musiałbym w przyziemiu podciągnąć przewody siłowe z pomieszczenie warsztatowego do kotłowni a to wyjdzie może z 13 metrów.
No, a co do pierwszej opcji to czy zwykłe gniazdko wytrzyma 3000 W ?
Coś muszę naprędce wybrać bo to 1,4 kw to słabizna całkowita
Przy małym zużyciu wody ok daje radę utrzymać zadaną temperaturę, ale przy większym zużyciu podnosi temperaturę godzinami w nieskończoność czyli jest po prostu słabizna.
Z dedykowanych grzałek do tego bojlera LEMET ma dwie lepsze opcje:
1. Grzałkę jednofazową o mocy 3000 W.
2. Grzałkę trójfazową o mocy 4500 W.
Druga opcja wydaje się o wiele lepsza bo mocniejsza i równomiernie obciąży mi 3 fazy ( czyli zyskuje auto konsumpcja prądu ) - tu jednak jest problem bo musiałbym w przyziemiu podciągnąć przewody siłowe z pomieszczenie warsztatowego do kotłowni a to wyjdzie może z 13 metrów.
No, a co do pierwszej opcji to czy zwykłe gniazdko wytrzyma 3000 W ?
Coś muszę naprędce wybrać bo to 1,4 kw to słabizna całkowita
Mój sterownik verbomat
Dzięki Roman za dobre słowo
Zaraz tam dzisiaj sprawdzę jaki mam przewód w gniazdku i jaki bezpiecznik go chroni. Widzę, że na listwie w rozdzielni gdzie kotłownia to bezpiecznik mam B20 albo B16 bo są takie i takie - to powinno być ok.
Zaraz tam dzisiaj sprawdzę jaki mam przewód w gniazdku i jaki bezpiecznik go chroni. Widzę, że na listwie w rozdzielni gdzie kotłownia to bezpiecznik mam B20 albo B16 bo są takie i takie - to powinno być ok.
Mój sterownik verbomat
Ja u siebie wymieniłem grzałkę na 1kw jednofazową podpiąłem ją pod transformator 380/230v i grzałką zarządza fronius. Czyli jeżeli falownik produkuje ponad 2400kw to załączy grzałkę jak spadnie poniżej to odłączy. Mi chodzi o to żeby nie oddać tauronowi 20%. A jak nie świeci słońce lub wieczorem potrzeba cw to odpala mi się kocioł zagrzewa baniak i się wygasza.
Masz może do instalacji założony dodatkowo "Fronius Smart Meter " bo on podobno poza dokładnym monitorowaniem produkcji i zużycia energii ' zapewnia doskonale skoordynowane zarządzanie różnymi przepływami energii i optymalizuje ogólne zarządzanie energią" - no cokolwiek to nie znaczy. Bo się nad nim zastanawiam ale jeszcze go do końca nie rozgryzłem.
No ja w tym roku CWU grzeje tylko grzałką czyli prądem bo jak na razie i tak mam sporą nadprodukcję energii tak, że kocioł ma całkiem wolne
No ja w tym roku CWU grzeje tylko grzałką czyli prądem bo jak na razie i tak mam sporą nadprodukcję energii tak, że kocioł ma całkiem wolne
Mój sterownik verbomat
Ja nie mam instalacja dobrana na styk. Nie mam tego modułu, do zarządzania energią nie trzeba fronius ma wyjście przekaźnikikowe 12v jest na karcie datamenager.
W tej pomarańczowej wtyczce pin niebieski - czerwony I/0 1 plus. Musisz ustawić progi kiedy ma działać.Rafal pisze:Ja nie mam instalacja dobrana na styk. Nie mam tego modułu, do zarządzania energią nie trzeba fronius ma wyjście przekaźnikikowe 12v jest na karcie datamenager.
No fakt w sumie wydaje się być proste.
Jest nadwyżka prądu ponad próg to grzeje grzałkę nie ma to nie grzeje.
Jest nadwyżka prądu ponad próg to grzeje grzałkę nie ma to nie grzeje.
Mój sterownik verbomat
No i gada - grzałka 3 kw na jednej fazie - bezpiecznik akurat jest 20A w rozdzielni.
Przewód 2,5 mm2 w ścianie ( przewód zmierzyłem suwmiarką - średnica około 1,8 mm czyli 2,5 kwadrat ) jedynie przewody do puszki gniazdka szły 2,5 ale już z puszki ze złączki do samego gniazdka były 1,5 to dla pewności też je wymieniłem na 2,5.
Grzanie od zera no gdzieś od 15 st C tych 200 litrów trochę trwa, ale zobaczymy jak będzie w bieżącym użytkowaniu po większych spadkach użytkowych.
Mój sterownik verbomat