Podobno, że elektrofiltry na komin mogą wyłapać do 90 % zanieczyszczeń.
Roman obok Ciebie te filtry zakładają a Ty nic nie mówisz https://silesion.pl/slaskie-elektrofilt ... 18-10-2017
Koszt 4 tyś zł - cena pewnie z czasem spadnie to może to jest jakieś wyjście. No tylko jakie są koszty miesięczne eksploatacji takiego wynalazku.? - bo że niskie to nic mi to nie mówi.
Elektrofiltry na komin
Elektrofiltry na komin
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Re: Elektrofiltry na komin
Coś słyszałem, ale mnie to raczej nie interesuje. Nie wyobrażam sobie wyłażenia na dach, żeby oczyścić to dziadostwo.
Nieistniejące już ELWO z Pszczyny, produkowało elektrofiltry na cały świat... ale do energetyki.
Nieistniejące już ELWO z Pszczyny, produkowało elektrofiltry na cały świat... ale do energetyki.
Mam akurat okienko nad kominem ale pomyślałem, że jak nie koniecznie musi być na szczycie komina to można by go (ten filtr wciąć w środek komina np. w garażu i byłoby poręczniej
Pewnie się nie czyści tylko wymienia jakieś wkłady no i ciekawe ile prądu zużywa.
W każdym razie jakaś alternatywa dla kopciuchów może to i jest.
Pewnie się nie czyści tylko wymienia jakieś wkłady no i ciekawe ile prądu zużywa.
W każdym razie jakaś alternatywa dla kopciuchów może to i jest.
Mój sterownik verbomat
To nie alternatywa. To taki jakby FAP, dołożony do kotła starszej konstrukcji.
No temat jest obszerniejszy bo wymyślono też elektrofiltry montowane przy kotle - które należało często czyścić - czyli więcej brudu w kotłowni
To taki zapewne półśrodek zanim ktoś przejdzie na gaz lub pompę
Przypomniał mi się piec olejowy szwagra jak mu firma zakładała to przy wejściu rury z czopucha do komina był zamontowany jakiś filtr chyba materiałowy ale nie wiem co za jeden. W każdym razie gdzieś po 3 dniach sprawdzali jego wygląd i na podstawie zabrudzenia regulowali proces spalania aby było czyściej. Filtr należało wymieniać bodajże raz na miesiąc ale po jakimś czasie właściciel kotła się zniechęcił i go wyrzucił zostawiając pusta ramkę i tyle było ekologii i filtra. No w kotłowni miał też zbiornik (duży) na olej i ten zapach czuć było jednak w całym domu - taki specyficzny. Jak ktoś otworzył drzwi do piwnicy i do kotłowni to od razu było wiadomo
To taki zapewne półśrodek zanim ktoś przejdzie na gaz lub pompę
Przypomniał mi się piec olejowy szwagra jak mu firma zakładała to przy wejściu rury z czopucha do komina był zamontowany jakiś filtr chyba materiałowy ale nie wiem co za jeden. W każdym razie gdzieś po 3 dniach sprawdzali jego wygląd i na podstawie zabrudzenia regulowali proces spalania aby było czyściej. Filtr należało wymieniać bodajże raz na miesiąc ale po jakimś czasie właściciel kotła się zniechęcił i go wyrzucił zostawiając pusta ramkę i tyle było ekologii i filtra. No w kotłowni miał też zbiornik (duży) na olej i ten zapach czuć było jednak w całym domu - taki specyficzny. Jak ktoś otworzył drzwi do piwnicy i do kotłowni to od razu było wiadomo
Mój sterownik verbomat
Z tymi na dachu musi być tak samo, chyba że są "samooczyszczające się" jak DPF. Czyli zbierasz syf, a raz za czas wywalasz wsio na drogę. Jak pampersa.