Przed założeniem kół zimowych 16 calowych miałem dylemat gdyż naklejka homologacyjna na słupku była tylko na koła 17 calowe a w dokumentach (oprócz instrukcji) też były wymienione 17" koła. Tak więc ustaliłem w tym zakresie następujące fakty i rozwiązałem ten problem w następujący sposób, a więc:
Moją Toyotę Corolla ZRE181L-DEFGPW rocznik 2017 kupiłem na letnich kołach 17" bo na takich wyjechała z taśmy a na zimę planowałem założyć koła zimowe 16 calowe bo są bardziej miękkie i lepiej wybierają nierówności. Przed zakupem kół 16" zasięgnąłem opinii w kilku ASO i okazało się, że każdy ma inne zdanie albo, że można takie koła założyć albo, że nie albo, że nie wiadomo, a na forach też są sprzeczne informacje.
Kupując Toyotę otrzymałem tzw. "Świadectwo Zgodności WE" gdzie były wymieniona tylko koła 17". Tu należy zaznaczyć, że świadectwo zgodności to nie jest homologacja samochodu a jedynie jest to oświadczenie, które wskazuje i potwierdza, że ten pojazd jest zgodny ze wskazanym konkretnym świadectwem homologacji.
Zgłębiłem trochę ten temat i ustaliłem następujące fakty w sprawie homologacji i rozmiarów kół :
====================================================================
Moja Corolla zjechała z taśmy w listopadzie 2017 roku i 04.12.2017 r. otrzymała tzw. "Świadectwo Zgodności WE". Wskazane świadectwo zawiera tylko podstawowe dane pojazdu. W interesującym nas kontekście z tego świadectwa wynika, że:
- pojazd odpowiada pod każdym względem typowi opisanemu w świadectwie homologacji " e11*2001/116*0304*12 " wydanym dnia 25.08.2017 roku i może być zarejestrowany na stałe w państwach członkowskich o ruchu prawostronnym stosujących jednostki metryczne w prędkościomierzach,
- z punktu nr 35 "Świadectwa Zgodności WE" wynika, że pojazd zaopatrzono w koła o rozmiarze 215/45R17 87W 17X7J czyli, że o takich kołach pojazd zszedł z taśmy i na takich kołach może się poruszać bo jest to zgodne ze świadectwem homologacji pojazdu.
- "Świadectwo Zgodności WE" - mówi nam tylko tyle, że pojazd jest zgodny ze świadectwem homologacji oraz, że pojazd w takim stanie w jakim zszedł z taśmy montażowej może być zarejestrowany oraz podaje tylko podstawowe dane pojazdu a nie daje pełnych informacji wynikających ze wskazanego świadectwa homologacji i nie rozstrzyga czy pojazd może czy nie jeździć na innym rozmiarze kół i na jakim.
=====================================================================
Doszedłem do wniosku, że aby ustalić czy pojazd posiada homologację na inny rozmiar kół należy te dane po prostu odczytać z jego świadectwa homologacji w moim przypadku o nr " e11*2001/116*0304*12 " , a ponieważ nie mam dostępu do pełnej treści tego świadectwa homologacji to zwróciłem się w tej sprawie pisemnie do Działu Homologacji i Certyfikacji Toyota Motor Poland Company Limited sp. z o.o z pytaniami w zakresie :
1. Czy w moim samochodzie można w okresie zimowym zgodnie z jego świadectwem homologacji zamontować koła 16 calowe,
2. Czy na tak zamontowane koła 16" można zamontować w ciężkich warunkach łańcuchy śniegowe,
Czasami jeżdżę w zimie w góry stąd też to pytanie o łańcuchy śniegowe bo z instrukcji Corolli wynika, że nie wolno montować łańcuchów na koła 17".
Toyota Motor Poland przysłała mi zaświadczenie z którego wynika, że :
Na podstawie świadectwa homologacji mojego pojazdu pojazdu Toyota Corolla ZRE181L-DEFGPW " e11*2001/116*0304*12 " w skład którego wchodzą homologacje cząstkowe o nr. e11*458/2011*2015/166*0525*02 (dotyczy instalacji opon)oraz E11 13HRESC-006595 Ext.04 (dotyczy hamowania pojazdu) - dozwolone jest stosowanie w okresie zimowym kół (opon) zimowych o rozmiarze 205/55 R16 w celu umożliwienia montażu łańcuchów śniegowych. Zastosowane opony powinny posiadać odpowiedni indeks nośności (91) i prędkości (V).
Dodatkowo TMP wraz z zaświadczeniem przesłała mi naklejkę homologacyjną na koła 16" abym mógł sobie ją przykleić na słupku drzwiowym. ( za co im dziękuję ).
Podsumowanie:
W "Świadectwach Zgodności WE" jakie Toyota wydaje do samochodów jest zbyt skąpy zakres danych pojazdu a wystarczyłoby w punkcie nr 35 tego świadectwa wskazywać pełny zakres kół i opon z jakimi pojazd był homologowany (co wynika z jego świadectwa homologacji) i nie byłoby w ogóle tego zamieszania z rozmiarami kół jakie można montować a jakie nie.
Aby stwierdzić z jakimi rozmiarami kół konkretny pojazd jest homologowany i z jakimi może się poruszać to trzeba sprawdzić treść jego konkretnego świadectwa homologacji którego numer jest wskazany w Świadectwie Zgodności WE.
Może moje ustalenia komuś się przydadzą a zwłaszcza jak jego pojazd jest zgodny ze świadectwem homologacji
o nr " e11*2001/116*0304*12 " to może śmiało zakładać na zimę koła 16" jeżeli ma taką potrzebę.
Pismo z TMP
Naklejka homologacyjna na słupek
A tak wygląda teraz słupek