IE 42

Sterowniki kotłowe
Rafal

Re: verbomat

Post autor: Rafal »

Bo Roman grzejniki elektryczne odpalił [emoji41]

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

staryk

Post autor: staryk »

To ja dorzucę jeszcze jedno. Jak kocioł więcej spala to wychodzi na to że więcej podaję g/sek a jak mało to wychodzi mniej. Nie po raz pierwszy zaobserwowalem taka zależność

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

energotop

Post autor: energotop »

Bezwładność Pany.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Rafal

Za pomocą Romana udało mi się ustawić moja fajkę z pancerpola pps15kw. Palę czeskim eko kormorany w dwustanie co myślicie o tych fotakachObrazekObrazekObrazekObrazek

staryk

Ja mam różnice mniej więc 0,3 g/sek nie wiem czy to dużo czy mało zostawiłem średnia i niech tak będzie

Roman zwróć uwagę że mimo braku jakichkolwiek zmian temp wyjścia wróciła do swoich wartości

Rafal

Te drugie bez lampy to jest w tym samym czasie robione

staryk

Rozumiem że sugerujesz że powrót jest chłodniejszy i przez pomieszanie wyjście też przez to

staryk

Możliwe że jest jak piszesz. Nie mogę powiedzieć czy mnie czy więcej, bo odkąd mam ie42 to tamten ster był nieruszany więc porównac nie mogę. Nie jestem w stanie nawet porownac z zeszłym rokiem bo dom ocieplilem w 2017. Ogólnie o tym czy jestem zadowolony może świadczyć fakt że nie włączyłem starego. Miałem zmienić stale cwu, ale podoba mi się ze temp powrotu(tego którego nie widać w necie jest wysoka). Zastanawialem się nawet czy by nie oszukać trochę stera i rzucić czujnik tam jak podłogowke, ale wiedząc ile jest na kotle wiem jaki powrót więc raczej nie potrzebne mi to, a czujnik mając tam gdzie mam(1szy powrót) mogę obserwować jaki jest odbior po tym co napisałes

Trochę mi pociemnialo w kotle ale to za Sprawą opalu

lukasz42

Post autor: lukasz42 »

Panowie my to gadu gadu a ja nadal o tym sterowniku się wiele nie dowiedziałem... :) czy ten ster jest przystosowany do pracy ciągłej ?? Czy jak osiągnie zadanie temp to wejdzie w stan podtrzymania .czy czujniki które mam w starym sterowniku np. Czujnik cwu czujnik powrotu itd mogę zastosować to ster ie42 czy muszę dokupić oryginalne... dzięki za odp. Pozdrawiam :) czy każda zmiana węgla = się z zmiana ustawień
staryk

No co Ci mam powiesić że w zeszłym roku miałem nieocieplony dom inna temp na wyjściu byla. Opał też był inny, ale mogę powiedzieć że w okolicach 0 palilem rok temu koło 60-70kg.
Tak wiem że zmiana konieczna, ale nie bardzo miałem czas i możliwości obserwacji więc tylko mała kalibracja

lukasz42

DZisiaj przeczytałem wszystkie 53strony :) a macie może foto podgladowe czujnik z ie42 :)
staryk

@lukasz czujnik kotła, cwu, podajnika dostajesz ze sterem(ja tak dostałem do wersji min) resztę po pewnym czasie dokupilem. Jesli Twoje obecne czujki spełniają normy mogą zostać inaczej zmiana

lukasz42

Aha ok ok rozumiem. A czy ster oscyluje w granicach zadanej temp i nie przechodzi w stan podtrzymania. Czy osiąga temp i się wylancza .. czy w lato jest możliwość włączenia trybu letniego że działa tylko grzanie cieplej wody ??
lukasz42

Jestem też. Zarejestrowany. Co nie co patrzyłem :)
lukasz42

Elster-expert pid dynamic 4d to mój ster. :)
lukasz42

Spoko rozchodzi mi się czy są dwa rodzaje pracy np automat i dwustawna-tzw ręczna . U mnie w expercie tak jest .. bo tam na stronie zbytnio nie grzebalem. Bałem się że coś poprzestawiam..
lukasz42

A co jest w ręcznym nie tak że nie polecasz
lukasz42

A o co chodzi wyprzedzenie dmuchawy czy coś takiego
staryk

Dmuchawa zaczyna dmuchać wcześniej przed podaniem. Słabo obserwowales :)

lukasz42

Młody jestem uczę się dopiero :) :D
lukasz42

Ale drugą zimę spędzam w kotłowni :) żona mi mówi żebym zamieszkał w kotłowni ... :)
lukasz42

No właśnie rozchodzi się o to by wypowiedzieli się inni którzy używają tego sterownika.. ja mam tego experta i zadowolony z niego nie jestem.... on ma wszystko praktycznie w procentach... nie w czasie itd.. nie potrafię tego sterownika zrozumieć już próbowałem wszystkiego dzwonienie do serwisu... nic nie przynosiło i szperając Google i różne fora natrafiłem na wpis Czesława zadZwoniłem do niego i on co nie co powiedział i zaprosił mnie tutaj. No i jestem :) chce czerpać wiedzę od fachowców którzy się znają na tym co robią i lubią to robić. A ster napewno zmienię tylko kaske muszę uzbierać :)
staryk

Ja namawiał też nie bede, ale mogę przedstawić jak doszło do tego że ja mam ster. Otóż przeczytałem dużo więcej od Ciebie Łukaszu nie było to 53 strony tylko dużo dużo więcej. Powiem tyle że były to różne fora. Od zainteresowania do zakupu trochę czasu minęło pewnie dlatego że tak naprawdę mój ster działal (miał dwustanowy). Jak wspominałem przeczytałem dużo o tym sterze i o tym jak się sprawowal(testerow wersję czytałem). Postanowiłem zakupić i nie żałuję. Co mnie przekonało to przede wszystkim to co przeczytałem/opinie na forach i to że jest do niego wsparcie a przede wszystkim człowiek którym tym żyje i zna ten ster doskonale i służy pomocą.
Jeśli oczekujesz tego że sterownik będzie pięknie wyglądal to zapomnij o ie42. W efekcie wizualnym jest mało reprezentacyjny. Dla mnie ważne było by robił robotę a nie wyglądal, bo na nim i tak nic nie robię tylko wszystko zdalnie. Trzeba jasno powiedziec że ma on pewne niedoskonałości, ale nie dotyczą one procesu spalania a sposobu prezentacji. Zreszta zawsze jest tak że można coś poprawić.

Wiem jedno kupiłem wersję min a później dokupowalem czujniki. Teraz jesli mialbym kupować, kupiłbym wszystko razem. . Wiem że to dodatkowe pieniadze ale dzięki czujnikom masz lepszy obraz czemu jest tak a nie inaczej.

Acha może dodam że po ociepleniu domu mam b dużo przewymiarowany kocioł i ster sobie z tym radzi

lukasz42

Ja też n różnych forach byłem i o różnych czytałem ster.ale ten przykuł moja uwagę. I się głębiej nim zainteresowałem . Dokładnie ster. Ma pracować a nie wyglądać bo to nie jest na pokaz tylko do pracy żeby nam ułatwić życie i nie wywalać tyle kasy w powietrze.. lub w popiół. Cena opału też nie jest zadowalajaca i jak mam wyciągnąć z popielnika więcej niż wsypalem to coś nie halo.... poto ktoś wymyślił piece z podajnikiem by było dobrze i wygodnie . Bo również można palić zwykłym węglem i drzewem. I też będzie ciepło... tylko leć podkładać do kotłowni co chwilę... komu się chce :)
staryk

Komu się chce to 1 a kto może to 2gie. Niektórzy nie siedzą cały dzień w domu

ODPOWIEDZ