Re
andy46
Wszyscy się cieszą, że wiosna nadchodzi i dlatego mało piszą.
Widocznie kocioł chodzi teraz na mniejszej mocy a dzięki temu mogą się zapychać niektóre otwory w palniku i stąd niedopałki:
Ja u siebie niedopałki zwalczałem tak ( skuteczne sposoby)::
1. Ustawiałem kocioł tak aby się odstawiał i wtedy nie było niedopałków bo jak startował po okresie podtrzymania to startuje z mocą 100% dmuchawy i to wystarczało aby przedmuchał palnik i wtedy czyścił te zapchane otwory i było ok,
2. drugi sposób ustawiłem w ostatnim nowym sofcie opcję czyszczenia palnika na 6 s i też było ok ( szkoda tylko, że ta opcja jest sztywna i nie za bardzo rozbudowana tzn. że nie można ustawić co ile cykli ma dmuchać)
Próbowałem też na niedopałki inne sposoby no większa moc minimalna dmuchawy może pomóc ale to może być za mało Można też ustawić większą minimalna moc kotła zamiast 40% to na 50 albo 60% ale wtedy i tak może przebić ale może też pomóc. Dawałem po bokach palnika szamotki - niby troche pomagało ale za mało. Zrobiłem obręcz rant wokół talerza palnika ale na dłuższą metę nie pomagało. Trochę pomaga niższe trzymanie kopca na palniku ale nie za wiele.
Z drugiej strony jak do tej pory i na początku sezonu nie miałeś niedopałków to może po prostu palnik Ci się zapchał bardziej i wymaga gruntownego czyszczenia i uszczelnienia
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące
statystyki spalania