IE 42
Re: verbomat
Jak znajdę chwilkę to coś sprawdzę.
Ale na stronie stera tych zmian nie ma - czyli trzeba biegać do kotła. Czyli fronteg pozostał bez zmian.
Ale na stronie stera tych zmian nie ma - czyli trzeba biegać do kotła. Czyli fronteg pozostał bez zmian.
Powierzchnia ogrzewana 240m2 z kotłownią
Zestawienia oraz bieżące statystyki spalania
Mój sterownik verbomat
Kocioł Kielar ECO2 35/25 kw
Powierzchnia użytkowa budynku 308 m2
Zrestartuje stronę - może te zmiany są na stronie
Mój sterownik verbomat
Podejrzewam że front jest stary. Nic aktualizacja nie zmienila. Update musiałby być po stronie servera/strony
Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
Wysłałem zapytanie mailowe do Leszka - to może się wypowie co z aktualizacją strony - no i gdzie wykresy
Mój sterownik verbomat
Rozumiemy, rozumiemy.
Czego brakuje?
- no wykresy,
- była też mowa o automatycznej zmianie mocy kotła minimalnej i maksymalnej w zależności od temperatury na zewnątrz, takie auto
Czego brakuje?
- no wykresy,
- była też mowa o automatycznej zmianie mocy kotła minimalnej i maksymalnej w zależności od temperatury na zewnątrz, takie auto
Mój sterownik verbomat
Witam szanowne grono. No i stało się decyzja podjęta.
Po długich namyslach zakupiłem sterownik ie42 u p. Leszka czy mogę liczyć na wasza pomóc w ustawieniu i odpaleniu. pozdr.
Po długich namyslach zakupiłem sterownik ie42 u p. Leszka czy mogę liczyć na wasza pomóc w ustawieniu i odpaleniu. pozdr.
Naspokojnie sterownik w drodze dopiero
Włączyłem stałą pracę pompy CWU przez sterownik - na razie gada jak trzeba jakby coś było nie tak to napiszę.
Mój sterownik verbomat
Masz na myśli ochronę powrotu ? - no ale jak u mnie pompa CWU chodzi na stałe i CO chodzi na stałe to jest to bezprzedmiotowe.
Mój sterownik verbomat
Soft zmieniony
Min.dmuchawy po staremu
Wyprzedzenie podniesione o 1
Popiół wybrany bo już był pod palnikiem
Czujnik pokojowy uruchomiony i zobaczymy
Min.dmuchawy po staremu
Wyprzedzenie podniesione o 1
Popiół wybrany bo już był pod palnikiem
Czujnik pokojowy uruchomiony i zobaczymy
Na palniku było trochę dużo popiołu ale to dlatego że nie miał gdzie uciec
W popiole trochę węgla dlatego pozmieniałem dmuchawę jak sugerowałeś
Zawór 4d już się przymknął
W popiole trochę węgla dlatego pozmieniałem dmuchawę jak sugerowałeś
Zawór 4d już się przymknął
witam
praca sterownika przy współpracy z czujnikiem pokojowym jest taka sama jak dla współpracy z termostatem i panelem pokojowym
Po dogrzaniu pomieszczenia pompa CO pracuje cyklicznie jeśli w Menu Instalatora> Parametry Pompy CO>Praca z RTW - cykliczna, jeśli ustawimy ten parametr na ciągła to sposób pracy pompy CO nie ulegnie zmianie. Jeśli chcemy by zawór obniżał temp po dogrzaniu pomieszczenia i pompa CO powinna pracować bez przerwy to Menu Instalatora> Parametry Pompy CO>Praca z RTW - ciągła
Gdy do regulacji temp wewnątrz wykorzystujemy zawór 3D/4D to również możemy skonfigurować w jaki sposób ma pracować po osiągnięciu temp zadanej w pomieszczeniu Menu Instalatora> Parametry Zaworu 3D/4D>Praca z RTW - Obniżanie Temperatury. lub Zamykanie, obniżyć temp za zaworem o wskazaną wartość w parametrze Temp. Obniżona lub zamknąć się do pozycji Minimalne Otwarcie zaworu
Dodatkowo dla zaworu możemy również ustawić kalendarz, ustawiamy w nim godziny, w których utrzymuje temp obniżoną za zaworem o wartość Temp. Obniżona. Gdy mamy zaprogramowany kalendarz zaworu i dodatkowo aktywny Regulator Temp Wewnętrznej (termostat, cz. pokojowy lub panel) i w godzinach kalendarza gdy utrzymuje niższą temperaturę przegrzewa pomieszczenie (przekroczenie temp zadanej w pomieszczeniu) to temp za zaworem zostanie jeszcze raz obniżona o wartość Temp. Obniżona
przykład dla aktywnego kalendarza i regulatora temp wewnętrznej
temp zadana zaworu 50st
temp obniżenia zaworu 5st
gdy nastaną godziny pracy kalendarza z obniżoną temp to za zaworem utrzymywana będzie temp 45st, jeśli się zdarzy że temp na regulatorze temp wewnętrznej zostanie przekroczona to temp za zaworem zostanie obniżona o kolejne 5st czyli będzie utrzymywał temp za zaworem 40st
1. Ulepszono algorytm sterowania Ślimak-Auto (VERBOMAT)
1.1 Do algorytmu zaimplementowano temperaturę spalin jako dodatkowy parametr służący do wyznaczania mocy palnika z jaką aktualnie pracuje. Aktywacji funkcji dokonujemy w Menu Instalatora> Parametry Ślimak-auto> Max. Temp. Spalin, zakres regulacji OFF, 100-300st, Dla OFF temperatura spalin nie ma wpływu na pracę algorytmu.
1.2 Dodano funkcję oczyszczania dysz palnika gdy pracuje z mocą 40%. Aktywacji funkcji dokonujemy w Menu Instalatora> Parametry Ślimak-auto> Czyszczenie Dysz - X/Y,
zakres regulacji 1-20/ OFF, 1-240s, dla OFF funkcja wyłączona
X- ilość cykli pracy jakie sterownik wykona na mocy 40% po których nastąpi proces oczyszczania dysz
Y- czas trwania oczyszczania dysz
2. Obsługa zaworu 3-drożnego, 4-drożnego
2.1 W menu instalatora dodano funkcję – ochrona powrotu, możliwość włączenia lub wyłączenia funkcji. Do zastosowania tej funkcji wymagane jest zastosowanie czujnika powrotu, gdy temperatura na powrocie kotła spadnie poniżej Menu Instalatora> Parametry Kotła> Temp. Zadana Powrotu to zawór będzie się przymykał do momentu osiągnięcia temp. zadanej na powrocie.
Czujnik powrotu montujemy pod jedno z konfigurowanych wejść tj. Alarm, TERMO, RES1, RES2. Funkcjonalność danego wejścia ustawiamy w Menu Instalatora> Konfiguracja Wejść Czujników
2.2 Wprowadzono funkcję, która spowoduje szybszą stabilizację temperatury po zaniku napięcia zasilania.
3. Ochrona powrotu kotła z wykorzystaniem pompy CW, Tryb pracy pompy CW- CW+Ochrona Powrotu
3.1 Poprawiano działanie tego trybu, ochrona powrotu ma najwyższy priorytet.
Tryb pracy pompy CW dostępny po podłączeniu czujnika powrotu. Czujnik powrotu montujemy pod jedno z konfigurowanych wejść tj. Alarm, TERMO, RES1, RES2. Funkcjonalność danego wejścia ustawiamy w Menu Instalatora> Konfiguracja Wejść Czujników
4. Dodano możliwość włączenia pracy ciągłej pompy CW dla każdego trybu pracy (w poprzednich wersjach funkcja dostępna była tylko dla trybu lato)
4.1 Menu Instalatora> Parametry Pomp CW i Cyrkulacji> Praca CW – ciągła / Do zadanej
Ustawiając parametr jako ciągła pompa CW powyżej temp. załączenia pompy CW pracowała będzie bez przerwy, nie zostanie wyłączona po osiągnięciu temp. zadanej w zasobniku CWU. Wyłączenie nastąpi gdy temp. na kotle spadnie 2st poniżej temp. załączenia pompy CW.
5. Histereza kotła
5.1 Menu Instalatora> Parametry Kotła> Histereza
Zmieniono zakres regulacji histerezy kotła, możliwość ustawienia histerezy od 0,1st
6. Zwiększenie ilości wejść konfigurowanych do których możemy podłączyć dodatkowe czujniki
6.1 Parametry Instalatora> Konfiguracja Wejść Czujników. Nowe wejścia, w których udostępniono możliwość konfiguracji parametrów podkreślono, nowe parametry jakie możemy ustawić na wejściach zaznaczono na kolor niebieski, sterownik standardowo posiada zabezpieczenie uniemożliwiające ustawienie tych samych wartości na dwóch różnych wejściach.
Alarm – OFF/cz. Klapy/tłoka/ cz.Powrót
Cz.PT – OFF/cz.Spalin/tłoka/termostat
Termo – Termostat/tłoka/cz.Powrót/cz.Pokojowy
Cz.POD – Cz.Podłogi/ tłoka/ cz. Klapy
RES1 – Cz.Pogodowy/tłoka/cz.Powrót,/ OFF
RES2 – Cz.Zaworu/tłoka/ cz.Powrót,/ OFF
7. Wprowadzono funkcję obsługi czujnika pokojowego
7.1 Funkcja czujnika pokojowego pozwala na kontrolę temperatury zadanej w pomieszczeniu. Skorzystanie z tej funkcji wymaga zastosowania czujnika pokojowego, parametry związane z obsługą czujnika pojawią się w menu w momencie gdy użytkownik w Menu Instalatora> Konfiguracja Wejść Czujników> TERMO ustawi cz.Pokojowy. W menu użytkownika pojawi się dodatkowy ekran gdzie będziemy mieli możliwość podglądu aktualnej temp. na czujniku pokojowym oraz ustawienia Temp. Zadanej w pomieszczeniu - Tp. Histereza czujnika pokojowego jest stała i wynosi 0,5st. Aby sterownik podczas pracy uwzględniał temperaturę w pomieszczeniu należy w Menu Użytkownika> Parametry Zaawansowane> Regulator Temp. Wewnętrznej ustawić cz.Pokojowy. Praca sterownika będzie wówczas wyglądała jak przy współpracy z termostatem pokojowym i panelem pokojowym.
Przedmuchy teraz działają książkowo . Zbadam jeszcze ochronę powrotu przez pompę CWU.
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
pracujemy nad wykresami i archiwum, zmiany na stronie dot nowych pozycji menu również zostaną wprowadzone w najbliższym czasie - aktualnie nie planujemy dodawać nowych parametrów ze względu na brak miejsca w procesorze, wprowadzenie ostatnich parametrów wymusiło na nas optymalizację oprogramowania stąd też czasowo się trochę wydłużyło.
Gdy skończymy archiwum i wykresy dla obecnej wersji oprogramowania to najprawdopodobniej w celu zwolnienia miejsca na nowe pomysły usuniemy Typ podajnika Tłok i ślimak ręczny.
zależy od instalacji - sposób działania pracy zaworu trój-drożnego / cztero-drożnego można dowolnie skonfigurować, poniżej opis wykorzystania funkcji czujnika zewnętrznego, Regulatora temp wewnętrznej i kalendarza
Tryb pogodowy dla zaworu - aktywny
Dla współpracy z czujnikiem zewnętrznym temp za zaworem regulowana jest za pomocą zaprogramowanej krzywej grzania
gdy mamy dodatkowo aktywny Regulator Temp Wewnętrznej (termostat, cz.pokojowy, panel) to możemy od wyliczonej Temp za zaworem (po dogrznaiu pomieszczenia) odjąć wskazaną wartość zdefiniowaną w parametrze Menu Instalatora> Parametry Zaworu 3D/4D> Temp. Obniżona , oczywiście gdy zawór ustawiony jest na obniżanie temperatury Menu Instalatora> Parametry Zaworu 3D/4D> Praca z RTW> Temp. Obn.
Zimą wiadomo że temperatury nocą są niższe dlatego by uniknąć przegrzewania pomieszczeń to możemy dodatkowo aktywować kalendarz dla zaworu i ustawić w nim by w godzinach nocnych obniżał temp za zaworem
testował osobiście oprogramowanie i wydaje mi się że nie powinno być błędów ale jeśli się znajdą to pisz proszę na mail
przy obniżeniach temperatur wyświetla wartość temperatury już po obniżeniu tak jak sugerowałeś plus dodatkowo strzałka w dół informująca o tym fakcie,
udało się jeszcze wcisnąć (zgodnie z życzeniem) ustawianie ilości cykli po których ma wykonać oczyszczanie dysz
Zjawisko zmiany ciągu u mnie też jest ewidentnie powiązane z zewnętrzną temperaturą.
Z pewnością wszyscy tak maja - tylko nie wszyscy zwracają na to uwagę .
Z pewnością wszyscy tak maja - tylko nie wszyscy zwracają na to uwagę .
Mój sterownik verbomat
Roman - podajnik masz nie za wysoko - przekroczone 50 st C, a wcześniej nie zwróciłem u Ciebie na to uwagi.
No ale jak Ci żar za nisko nie schodzi to spoko
No ale jak Ci żar za nisko nie schodzi to spoko
Mój sterownik verbomat
Jesteś zadowolony z varmoverb pisze:Dalej varmo palę, i temu wyższa. Ale nie jest to temperatura, którą należy się przejmować
Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Sterownik już w domu dzięki szybkiej wysyłce Pana Leszka ale montować będę po świętach raczej bo muszę mieć parę dni wolnego . A mam małe dziecko więc nie będę ryzykował
Tak .mam net. Czujnik spalin . Pogodowke. I reszta co była w komplecie. Ryzykował w sensie że nie będzie chciało palić itd...
A co za problem ? Będzie palił
Muszę wejścia pomp. Przerobić lub odciąć i na kostkę złapać. Bo są inne
A ze jakie to są wtyczki do pompek? Ja mam zwykle kable ale to pewnie też sprawa że mam normalne pompki a nie jakies wyczesane